Followers

Tuesday, September 18, 2012

Alhamdulillah...setelah hampir lima tahun.....


Syukur padaMu Ya Allah...
Setelah hampir umurnya 5 tahun....

Pada bulan Ramadhan yg lalu...
Iman dah tak mahu makan bubur...
Dia dah nak makan nasi...
Nasi yg lembik sedikit...
Alhamdulillah Iman boleh menelannya dan 
tidak tersedak seperti dulu...

Selamat tinggal bubur dan nestum...
Sedikit lega sebab nestum sekotak hampir 9 ringgit harganya...
Sekotak pun hanya bertahan seminggu je...


Sungguh seronok tgk Iman makan...
Yg paling suka tgk dia makan nasi dgn sayur lemak...siap menambah...

Dia juga dah mula buat perangai anak2 tipikal...
semuanya nak buat sendiri...
Nak minum air sendiri...
Juga nak makan sendiri...

Kadangkala jatuh juga air mata melihat kesungguhannya...
Dengan serba limitasi...
Namun akhirnya dia berjaya...



Gaya pegang cawan tersendiri....


Faveret dia mee hoon sup...
habis semangkuk...


Tapi nak suap sendiri...
Kalau umi suap geleng kepala...

Namun semenjak kena demam cirit beret teruk minggu lepas...
Iman menolak nasi...
Jenuh berpaksa
Dia hanya mahu makan roti dan nestum...

huhu buntu.....

Malam tadi umi cuba bagi Iman makan nasi dengan nestum...
Selera sungguh dia makan...
nampaknya dia masih tak blh tinggalkan seleranya dgn nestum....

Apa-apa jelah nak...
Yg pnting kamu makan...

Syukur.....

Saturday, September 8, 2012

Kekuatan Yang Hilang.....


Kekuatan itu hilang lagi...
Ketabahan itu pergi lagi...
Yang tinggal hanyalah air mata menemani lena...

Sungguh...dah lama benar rasanya umi tak menangis...
Namun ujian yg berasak tiba...
Buat umi kadangkala tenggelam dek air mata...
Buat umi hanyut dibuai emosi...

Benteng ketabahan itu kian rapuh...
Benteng kekuatan itu kian rebah...
Kerna umi juga manusia
Kerna umi jua punya hati...

Menjalani hidup sendirian...
dgn anak2 yg semakin membesar...
bukanlah suatu perkara yg mudah...

Masa sangat berharga...
Untuk memastikan Kak Long berjaya dalam subjeknya
Untuk memastikan Mira tahu membaca bila tiba masanya...
Dan untuk memastikan terapi Iman berterusan tanpa henti....

Sungguh dgn hanya 2 tgn...
Umi tak terkejar melakukan semua perkara...
Keletihan dalam berkerjaya juga kadangkala
membuatkan umi tenggelam dalam kelelahan...

Namun...
Umi bina ketabahan itu kembali...
Umi mencuba bina kekuatan semula...
Kena umi tahu...
Kini umi sendiri...
Tiada siapa yg ambil tahu dan mahu tahu....

Duhai hati....bertabahlah.....


tabahkan hatiku demi mereka Ya Allah...




Monday, September 3, 2012

Mira..turn 6...Alhamdulillah....


Umi masih ingat lagi...
6 tahun lalu, 31 Ogos 2006...
Pagi2 lagi umi dan Kak Long leka mengadap TV..
tengok perarakan merdeka di dataran merdeka...
Sambil makan tembikai...

Tiada tanda2 kontraktion...
sedangkan tarikh 31 ogos tu due date kelahiran Mira...
Kawan setugas umi call...tanya keadaan umi...
Sakit ke tak?
Kalau tak leh dapat anak merdeka...hehe...lucu....

Pagi 1 Sep 2006...Hari Jumaat...
Sakit bermula seawal 6 pagi...
umi cuba bertahan sebab belum ada sebarang tanda...
Malas nak ke hospital...takut disuruh balik sebab pintu servik belum terbuka...

Dah besar anak dara umi...

Pukul 11 pagi, sakit semakin kerap...
Abi pula kerja seperti biasa...
mujurlah ada Pak Lang yg sudi menghantarkan umi ke Hospital Serdang....

Setelah diperiksa...
bukaan baru 4 cm...
Doktor nak menghantar umi ke wad di tingkat 6...
umi tak mahu..bimbang peristiwa melahirkan Kak Long di bilik prosedur berulang lagi....
Tiada 6, 7, 8 hingga 10 cm...dari 4cm terus pergi 10cm...


Potong kek bersama Fitri...anak adik...

Masa berlalu...tiada rasa sakit yg singgah...
cuma sengal sedikit...
Umi sempat keluar makan roti canai yg umi bawa bekal kat lobi...
Pak Lang umi suruh pulang sebab nak masuk waktu Solat Jumaat...
Tinggallah umi sendirian di PAC Hospital Serdang...

selesai makan...umi sempat lagi berjalan-jalan di lobi hospital...

Potong kek yg dia sendiri pilih...

Pukul 330 petang...
rasa sakit yg amat sangat mula menerjah...
Bilik bersalin masih penuh...
Nurse cek jalan umi...baru 5cm...
Lambat lagi kata nurse...

Mereka bertiga...sebab utk saya meneruskan hidup....

Doktor pula memeriksa umi...sakit yg datang semakin kerap...
Doktor memecahkan air ketuban...
Jap kak...saya nak periksa labour room ada kosong tak...
Umi hanya mengangguk lesu...

Nurse sempat berpesan...kalau rasa dah nak bersalin...panggil..
5 minit berlalu...kontraktion yg tuhan saja tahu sakitnya menerjah bertubi-tubi...

Umi panggil nurse...

Terkejut nurse apabila cek umi dah 10 cm...
Sah sekali lagi tak de 6, 7 hingga 10 cm...
Sekali lagi tak sempat masuk labour room...

tak sampai 10 minit...
Alhamdulillah Mira lahir ke dunia...

doc yg gi tgk labour room ada kosong tak...
Terkejut melihat umi...

La dah bersalin...
sekejapnya akak sakit.....

Umi hanya tersenyum...keletihan...

Call abi...
" Saya dan bersalin..."

dgn sedikit ralat di hati....

* Selamat Hari Lahir Sayang....Moga hidupmu sentiasa dilindungi Allah 
dan menjadi anak yang solehah...
Umi sayang kamu ketat-ketat.....