Followers

Thursday, May 17, 2012

SUARA HATI IMAN....





  • Merenung masa depan....



    Ku tak mampu melangkah sendiri...
    Namun ku jua punya hati......


    I am the child who cannot talk.
    You often pity me. I see it in your eyes.

    You wonder how much I am aware of...I see that as well.

    I am aware of much...whether you are happy or sad or fearful,patient or impatient, full of love and desire, or if you are just doing your duty to me.

    I marvel at your frustration, knowing mine to be far greater, for I cannot express myself nor my needs as you do.
    You cannot conceive my isolation, so complete it is at times.
    I do not gift you with clever conversation, cute remarks to be laughed over and repeated.

    I do not give you answers to your everyday questions, responses over my well-being, sharing my needs, or comments about the world around me.

    I do not give you rewards as defined by the world's standards...great strides in development that you can credit yourself.

    I do not give you understanding as you know it.

    What I give you is so much more valuable...I give you instead opportunities.
    Opportunities to discover the depth of your character, not mine; the depth of your love, your commitment, your patience, your abilities; the opportunity to explore your spirit more deeply than you imagined possible.

    I drive you further than you ever go on your own, working harder, seeking answers to your many questions, creating questions with no answers.

    I am the child who cannot talk.

    I am the child who cannot walk.
    The world sometimes seems to pass me by.

    You see the longing in my eyes to get out of this chair, to run and play like other children.

    There is much you take for granted. I want the toys on the top shelf. I need to go to the bathroom...oh...I've dropped my spoon again!

    I am dependent on you in these ways.

    My gift to you is to make you aware of your great fortune, your healthy back and legs, your ability to do for yourself.

     Sometimes people appear not to notice me; I always notice them. I feel not so much envy as desire, desire to stand upright, to put one foot in front of the other, to be independent.

    I give you awareness. I am the child who cannot walk.

    I am the child who is mentally impaired.
    I don't learn easily, if you judge me by the world's measuring stick.

    What I do know is infinite joy in the simple things. I am not burdened as you are with the strifes and conflicts or a more complicated life.

    My gift to you is to grant you the freedom to enjoy things as a child, to teach you how much your arms around me mean, to give you love.

    I give you the gift of simplicity. I am the child who is mentally impaired.
    I am the disabled child. I am your teacher.
    If you allow me, I will teach you what is really important in life.

    I will give you and teach you unconditional love.
    I give you my innocent trust, my dependency upon you.
    I teach you respect for others and their uniqueness.

    I teach you about the sanctity of life.
    I teach you about how very precious life is and about not taking things for granted.

    I teach you about forgetting your own needs and desires and dreams.
    I teach you giving.

    Most of all, I teach you Hope and Faith.

    I am the Disabled Child
    ~Author Unknown~

    * Source : Doc Sazlina Kay...
    The Helping Hands



SELAMAT HARI GURU.....


Semalam, saya menerima satu sms...
Maklumlah rakan-rakan guru wish Selamat Hari Guru...

Namun ada satu sms yg membuat mata saya bergenang...

Dan selesai membaca sms itu saya menangis...

sungguh ianya benar-benar menyentuh hati saya....

Terima kasih kepada sahabat saya yg menghantar sms tersebut... 

SMS nya begini....

Adakala....

Kita dicaci...

Kita dimusuhi...

Kita dimarahi...

Adakalanya juga...

Kita tidak dihargai...:(

Tapi...

Kita kan tetap tersenyum...

Walaupun...dalam kepiluan...

Kita kan tetap melangkah...

Biarpun hampir rebah....

Kita kan tetap tekun,

ikhlas dan sabar...

Meskipun...

Terkadang hati tercalar...

Dan maruah tercabar....

Namun...

Kita kan tetap teguh...

Kerna kitalah GURU SEJATI.....


SELAMAT HARI GURU SAHABATKU.....



Bersama rakan seperjuangan di SKTAR....


Sunday, May 13, 2012

Demam Creeper Crawler



Salam sayang buat semua pembaca KerikilKehidupan...

Thanks a lot kerna sudi singgah di sini...

Huhu...Iman demam...
Bukan demam panas...
Tapi demam sebab Creeper Crawler...

Sebenarnya Creeper Crawler ni adalah kesinambunngan terapi Doc Sham..
Iman diminta belajar merangkak menggunakan Creeper Crawler ni...
Kalau kat US harganya menjangkau RM2000++

Tapi alhamdulillah...rezeki Iman...Creeper Crawler ni umi beli dari admin group 
SuperMum and Super Dad Angel Group,Kak Ju...
Dari Kulim, Kedah...
dan alhamdulillah harganya lebih murah...
Thanks SuperDad Hisham sebab sudi buatkan untuk Iman...

Alhamdulillah dgn bantuan The Helping Hands, Sis Azlina Abdul Aziz dan Sis Sazlina Kay...
Creeper Craler Iman ni telah selamat sampai semalam dari Kuala Lumpur dibawa oleh Siti Suhaila yg mahu pulang ke Segamat...

Hurmmm..Jauh kan perjalanan Creeper Crawler ni...
Umi gelar Creeper ni creeper with lots of love...
Umi bersyukur sgt dipertemukan dgn insan-insan yg berhati mulia ni...
sedia membantu tanpa dibayar dgn nilai wang ringgit...
Hanya Allah sahaja yg mampu membalas budi baik kalian semua...



Cantik kan?? Blue...Favourite colour umi...


sampai2 je terus Iman nak naik...ni sempat lagi tgk TV


Start nak bergerak..tapi masih takut2...


Sebok nak tgk badan dia dalam cermin kat dinding...


See...betapa enjoynya Iman dgn Creeper Crawler ni...

Alhamdulillah...
Berbaloi-baloiii........

* Walaupun Iman dah blh bgn dgn bantuan...merangkak ni satu step penting yg perlu Iman kuasai utk kuatkan trunk, pinggang, kaki dan leher Iman...Dari merangkak Iman baru blh kuasai skill berjalan dgn betul...Moga dgn adanya Creeper Crawler ni...Iman blh mengkoordinasikan badannya dgn baik...

Ameeennn....



Friday, May 11, 2012

BUNTU...

Jam di dinding sudah menunjukkan jam 2 pagi...Umi masih berteleku di hadapan laptop...sudah hampir 3 jam umi menatap skrin putih ni...mata mengantok....

Namun buntu....tidak ketemu apa yg umi cari.....

Ya Allah permudahkanlah.....

Saturday, May 5, 2012

Terapi Iman, Bersih 3.0 dan INTAZ


Selamat bertemu kembali.....
Huhu...dah bersawang dah blog umi ni...

2 minggu yg sangat padat dengan aktiviti...Bermula dgn umi berkursus di Bandar Tenggara, Kulaijaya, JB selama seminggu....Kursus Asas Pendidikan Khas...Memberi umi gambaran jelas tentang dunia pend. khas di aliran perdana....

Dari kursus ini...umi dapat merumuskan...Harapan Iman utk menempatkan diri ke kelas pend. Khas terlalu nipis dan umi perlu usaha cara lain...Homeschool juga agak mustahil sebab umi harus bekerja demi menyara anak-anak..InsyaAllah moga ada jalannya suatu hari nanti....

Pulang saja dari Kursus...umi dan Iman bergegas pula ke Kuala Lumpur...Iman ada terapi bersama Doc Sham...nampaknya umi belum mampu untuk membawa Iman sebulan sekali berjumpa doc Sham...byk kekangan terutama dari segi kewangan dan masa...Tak pelah 3 bulan sekali pun umi dah syukur...

Akibat jadual kursus yg terlalu padat umi hampir tidak tahu perkembangan semasa...rupanya tarikh umi ke KL itu adalah tarikh perhimpunan BERSIH 3.0...Itupun setelah Cik Mi Iman bgtau...Umi mesej kawan baik umi di Bangi...dan dia menasihatkan umi masuk ke KL terus...tidur di sana...kalau umi tidur Bangi..dia tak jamin umi dapat masuk KL sebab jalan banyak tutup....

Subhanallah takutnya umi...memang perjalanan malam tu agak memakan masa...kenderaan penuh di jalanraya...Masa umi memasuki terowong SMART, Jalan Sultan Ismail telah pun ditutup....
Sebenarnya umi masih buntu...mana umi nak menginap malam ni...Hajat di hati mahu mencari hotel yg berhampiran dgn Plaza Pekeliling...hotel budget...kalau mahal umi tak mampu...

Alhamdulillah...umi percaya dgn pertolongan Allah untuk urusan angel seperti Iman ni...Kami parking di tempat terapi Doc Sham pada pukul 1130 malam...umi keluar dan bertanyakan guard di Plaza Permata...Alhamdulillah hotel budget yg umi cari terletak betul-betul belakang tempat terapi doc Sham...setelah bertanya masih ada lagi bilik...walaupun agak mahal RM113 semalam...yg murah RM78 dan RM93...telah penuh....

Pukul 1145 pagi umi menapak ke tempat terapi Doc Sham...alhamdulillah Iman memberi kerjasama yg baik...dan doc Sham pandai attract Iman...rasa tak rugi datang dari jauh...Doc Sham cakap badan Iman dah makin kuat...Iman disuruh menjalani hanging terapi...huhu sian anak umi...Hampir 2 jam umi di situ....tapi cuma bayar utk 1 jam terapi...baiknya doc Sham...moga Allah murahkan rezeki doc Sham...Dan umi bercadang untuk membawa Iman ke terapi intensif dgn doc Sham pada bulan 11 nanti...now kena kumpul duit dulu....



mula-mula OK....



Lepas setengah jam...start merengek...kena pujuk ngan mainan...


Pukul 2 petang umi bergerak dari Kuala Lumpur...masa ni hati takut sangat...bunyi siren polis bergema di sana sini...polis berada di setiap sisi jalan...menyekat laluan ke Dataran Merdeka...Ya Allah mudahkanlah urusan kami...bimbang tersangkut di dalam kesesakan jalan raya....

Alhamdulillah...pukul 3 petang kami selamat keluar KL..singgah di Bangi untuk makan tengahari di rumah adik umi....

Pukul 430 kami bertolak pulang ke Keratong...nenek Iman tak habis2 call...bimbangkan keselamatan kami...

Ahad petang...
Kami bergerak ke Kuantan....untuk membawa Iman utk sesi penilaian di Tadika INTAZ....pada hari Isnin....

Alhamdulillah...INTAZ memang menepati ciri-ciri yg umi inginkan...INTAZ juga mengamalkan sisten Glenn Doman tetapi di bawah kelolaan NURY...Kagum sebentar melihat lantai yg bercorak hitam putih, meja patterning dan guru-gurunya yg berpengalaman. INTAZ dibiaya sepenuhnya oleh Sultanah Pahang...Ya Allah kau permudahkanlah urusan umi untuk berpindah ke Kuanatan dan Iman dapat bersekolah di INTAZ...

Sesungguhnya umi tahu laluan ini mungkin sukar...namun umi akan terus berusaha demi Iman....

Kawan-kawan tolong doakan kami ekkk...sayang kalian....