Followers

Saturday, March 31, 2012

DIA ISTIMEWA....


 Iman sayang...


Merenung wajahnya...
seringkali mengingatkan saya pada seseorang...
Terutama ketika dia botak...
Saling tak tumpah...


Namun...ingatan itu mati di situ...
Saya redha dgn segala yg berlaku...
saya tidak menyesal...
dengan takdir yg terlukis buat saya....

5 tahun melalui hidup bersama insan istimewa ini...
Banyak mengajar saya...
Banyak mengubah diri saya..

Kekentalan semangatnya..
Ketabahan semangat juangnya...
Malah lebih dari saya...

Dia sendiri berusaha memajukan dirinya...
Dia memberi saya kegembiraan hari demi hari...
Dia memberi saya harapan hari demi hari...
dia membuatkan saya semakin kuat...
untuk terus berusaha dan tidak pernah mengalah...

Di saat semangat saya luntur...
di saat saya lelah dgn tanggungjawab sebagai pendidik, 
sebagai ibu,sebagai bapa...
di saat saya tenggelam dalam kesibukan mengejar masa...
di saat saya merasa bersalah tanpa terapi yang sewajarnya buat dia...
kadangkala tidak sempat melakukan apa-apa..
namun dia terus maju dalam skalanya tersendiri...

semua dengan Izin DIA yang esa...

Syukur....

Dan hari ini....
Saya melihat dia bak anak-anak normal...
kelincahannya...aksinya...
Membuat saya terlupa...
dia anak istimewa...

Sungguh dia terlalu istimewa di hati saya....


Tuesday, March 27, 2012

MAAFKAN UMI KAK LONG....



 " Umi....boleh tak umi duduk dgn abi balik?? 
Kak Long nak duduk dgn umi dan abi.....macam dulu-dulu..."

Terpempan seketika umi dgn soalan yg tidak diduga itu...
Perlahan umi menarik nafas...
ada rasa sebak yg bertandang...

" Kak Long...umi dgn abi kan dah bercerai...
Kami tak boleh duduk sama...berdosa...
Lagi satu abi kan dah ada ibu...
Tak lama lagi Kak Long nak dapat adik baru...."

Jawab umi cuba memujuk Kak Long.....

 " ermmm...tak sama..."

Terkedu saya....

Maafkan umi Kak long...
maafkan umi.....

Mode : sendu dan sayu...

Sunday, March 25, 2012

PENAWAR DUKA LARA DI HATI UMI....


20 Mac 2012

Untuk pertama kalinya Iman dinilai oleh 4 orang doktor pakar
di Jabatan Rehabilitasi Hospital Sultan Ismail...


Berada di Hospital Sultan Ismail...
Membuat umi merasa seolah-olah berada di Hospital serdang
Sama dari segi kemudahan fizikalnya...
Yang umi tak perolehi di Hospital Segamat dan Hospital Pakar  Sultanah Fatimah, Muar


Kad temujanji Iman...
Temujanji seterusnya 3 Julai...
agak berdebar juga menunggu tarikh ini...
Tulang belakang dan tulang punggung Iman akan di x ray...
Ya Allah jauhkanlah Iman dari discolated hip...


Hasil penilaian 4 doktor tersebut...
Doktor Daniel, doktor Sharon, Doktor Monica dan Doktor Zafefe...
Iman kemungkinan besar ada harapan berjalan menggunakan reverse walker ini...
Subhanallah...
Tak terkata umi...


Itu sudah cukup menjadi penawar duka lara di hati umi selama ini...
Sudah cukup membuatkan penat lelah umi selama ini berbaloi...

Sungguh hati ibu mana tidak mahukan yg terbaik...
Hati ibu mana yg tidak sayu...
Apabila Iman melangkah buat pertama kalinya tanpa bantuan sesiapa...

Subhanallah...
Detik yg tak mampu umi lupakan....

Kita akan terus berjuang anakku...
Berjuang sehingga noktah terakhir....

Ameeennn....

Tuesday, March 13, 2012

PERJALANAN MASIH JAUH.....



Alhamdulillah...Good Job...Good Effort...Well Done...

Semua pujian itu bukan untuk umi...tetapi untuk Iman...
Di atas semangat juangnya...
Dia atas tanpa rasa putus asanya....

Dilahirkan dengan diagnos Cerebral Palsy Quadriplegia...
Microchepaly with pacchygyria
kecacatan fizikal yang ketara
bukan mudah untuk bayi seperti Iman survive...

Umi juga tidak menyangka...
Bayi comel umi ini...
Seorang yg tough fighter.....


Di awal usia....


Aksi Headlack yg kadang-kadang mengerikan....



EEG Test di HKL...
Result Abnormal Brain...


Bermulanya episod keluar masuk Hospital Serdang...
Masa ni admitted sebab sawan teruk...



Alhamdulillah...progres semakin baik...
Boleh meniarap dengan baik...


 Kadang2 nakalnya bak anak-kanak tipikal...
Favourite...pasu bunga umi...

  
Menghadiri sesi fisioterapi dan cara kerja...
seawal usia 5 bulan...


Usia 3 tahun masih belum kuat untuk duduk sendiri...
Childrite seat banyak membantu...


Alhamdulillah usia menginjak 4 tahun...
Iman boleh duduk sendiri....


juga boleh mengangkat kedua tangan ketika duduk...
Syukur sangat...


Semakin sihat dan bijak...
Anak CP saya yang hebat...


Semakin kuat untuk berdiri...
cuma perlu sokongan di pinggang....

Namun...
Cukupkah dgn semua itu...
Tidak sayang...
Perjalanan kita masih jauh...
Sebab itu umi memilih untuk ke Sham Terapi Centre...
Di Plaza Pekeliling, Kuala Lumpur...

Mengapa Kuala Lumpur...???
Alhamdulillah umi dah cukup kuat untuk kembali menapak di Kuala Lumpur...
Luka hati umi dah tak menjadi kudis...
Tiada lagi air mata yg bergenang diusik kenangan....



Bersama sahabat alam maya umi...Mama Nabila...
Sayang kamu...


Tahniah sayang...
Kau tidak pernah jemu membuat homework Doc Sham...
Cuma umi yang kadang2 tak terkejar dek kesuntukan masa...


Pertama kali kau menyarung kasut terapi...
Atas permintaan Puan Surianti
Pakar Terapi CaraKerja. Hospital Segamat


Perjalanan kita masih jauh...
Masih panjang...
Dan umi sedang fokus homework Doc Sham 
untuk membolehkanmu merangkak pulak...

Patterning and creeping...
InsyaAllah usaha kita akan membuahkan hasil...
Yakinlah dengan janji Allah...
Ameeennn....