Followers

Saturday, December 31, 2011

TAHUN BARU - TAHUN KEKUATAN

Huhu dah bersawang blog umi ni...

Kesibukan membelit diri....kesibukan dengan sekolah yg bakal bermula..dan dgn keadaan ayah yang masih dirawat di hospital....

Hari di mana kita semua menangis dgn pemergian Arwah adik Anisa...Hope 2 Walk...ayah juga dikejarkan ke hospital, akibat buah pinggang yg gagal berfungsi dgn baik....Petang itu juga ayah emergency warded, dan prosedur Pleniteriol Dialisis dilakukan...Kini sudah hampir 11 hari ayah di hospital....dan juga sudah hampir 100 beg air dimasukkan ke tubuh ayah....


Kami sekeluarga berkumpul...semua adik beradik yg jauh dan dekat berkumpul di rumah umi menjengok ayah...doa kami hanya satu...ayah segera sembuh....

Tahun 2012 ini kehidupan ayah bakal berubah, ayah terpaksa menjalani rawatan dialisis 3 kali seminggu akibat buah pinggang ayah yg dah rosak teruk...Ya Allah tabahkanlah hati kami sekeluarga...

Untuk permata hati umi..Muhammad Aiman...
Sedikit ralat apabila niat ntuk menyekolahkan Iman di sekolah swasta tidak kesampaian...Pertukaran umi tidak diluluskan...Iman akan bersekolah di PDK seperti dulu...Hari Isnin dan Selasa...2 jam sehari...Maafkan umi Iman...umi tak berjaya memberimu rawatan intensif...Namun umi yakin, ada sesuatu yang Allah janjikan buat kita...mungkin ada kemanisan yg tidak kita ketahui....


Kak Long pula akan memasuki Tahun 3, doa umi Kak Long lebih matang dan rajin berusaha...sementara Mira masih di Prasekolah 6 tahun...Alhamdulillah Mira dah pun boleh membaca...syukur sangat...


Inilah kehidupan...selagi bernyawa...hidup harus diteruskan...Tahun ini juga tahun ketiga umi bergelar Ibu Tunggal..Alhamdulillah jiwa umi semakin kuat...Hati kian tabah...walaupun ada ketikanya badai menjengah jua...Namun umi syukur, umi semakin bijak mengawal keadaan...Umi mahu kuburkan segalanya...

Doa umi...tahun 2012 ini...umi lebih kuat dan tabah....dan Allah merahmati kami sekeluarga...

Ameennn....

Wednesday, December 14, 2011

Unconditional Love

Sabtu - 10 Dis 2011
Gathering Supermum and Superdad
Unconditional Love
Yang Pertama
Perangsang Templer Golf Club, Rawang.

Alhamdulillah....
Syukur padamu Ya Allah...
Dalam keterasingan ini...
Dalam melalui hidup penuh ranjau ini....
Kau mempertemukan umi...
Dengan mereka...
Yang menyayangi umi dan Iman...
Yang menerima umi dan Iman...
Tanpa syarat...



Walaupun pada mulanya...
umi agak gusar...
umi agak rendah diri...
kerna umi dan mereka berbeza....
Mereka satu keluarga yg lengkap...
Namun umi...???
Mampukah umi berdiri sama tinggi 
dan duduk sama rendah dengan mereka....



Namun syukur Ya Allah...
Walaupun di awal kedatangan ke gathering Supermum ini...
Emosi umi teruji...
Emosi umi diasak lagi...
Kerna ada insan yang tak mahu menunaikan janji...
Kerna ada insan yang seolah-olah sengaja 
menguji kesabaran umi...


Namun...
Perjalanan ini harus diteruskan...
walaupun jauh di sudut hati agak terkilan...
Mengapa kau sakiti lagi hati ini???



Melihat gambar ini hati umi tersentuh...
sungguh bertuah angel-angel yang
bersama Superdad tu kan...

sedangkan Iman...

Superdadnya mana...??
Banyakkah masanya yang boleh 
diluangkan bersama Iman...???
Banyakkah masanya untuk mahu memahami 
apa itu Watsu hydrotherapy...
Merangsang deria rasa Iman...
Untuk memahami terapi-terapi yang 
boleh memulihkan anak ini...

sungguh hati umi sebal....

Namun...
Iman tidak mengerti itu semua...
Iman gembira bersama siapa sahaja di sekelilingnya...
Dan terima kasih buat Mama Nabila
Yang memahami gelora hati umi....


Ahad - 11 Dis 2011

Seawal 730 pagi, kami dah bersiap...
hati agak terkilan kerana puteri yang berdua ini
tidak kunjung tiba...
Semalaman umi menunggu kalian...
Niat umi agar dapat membawa kalian tidur di hotel ini...
Yang jarang benar umi dapat melakukannya...
Dek kekurangan masa dan kewangan...

Namun hanya jam 830 pagi...
Barulah kalian muncul...
Tergesa-gesa menukar baju 
kerana acara  sukaneka sudah mahu bermula...
Apa lagi yang boleh umi katakan....
sesungguhnya hati umi telah kering untuk memaafkan...

Terlalu banyak luka yang datang...
Membuatkan umi terpaksa 
memilih undang-undang untuk berbicara...



Sungguh...
setelah tiga minggu...
Umi benar-benar rindukan kalian...


Akhirnya Iman dan Nabila dapat bertentang mata...
Walaupun buat pertama kali...
Namun persahabatan di alam maya...
Membuatkan kami selesa bersama...
Dan terima kasih sekali lagi...
Buat mama Nabila, Noina dan suaminya, Zul...
Sudi menumpangkan kami ke bilik hotel...
Sudi memberikan bubur percuma buat Iman...
Kalian terlalu baik...



Acara Sukaneka...
Iman mengutip gula-gula...
Bukan main seronok lagi...



Iman di dalam acara Superdad memakaikan pampers...
Iman bergandingan dengan Superkakak...
Lucu sangat...
Sebab pampers tak muat...
Ketat dgn seluar jeans...



Puteri-puteri umi dalam acara membawa 
bola ping pong dalam sudu...
Tak pe tak menang...
yang penting...
Have Fun....



Bukan main seronok dapat boogy bag Angry Bird...



Inilah kami...
Kami sama-sama mengerti apa itu rasa kecewa..
Apa itu rasa duka...
Namun kini...
kami bersatu hati...
Kami mahu membela nasib anak-anak kami...
yang sama diagnosisnya...
Cerebral Palsy....


Sungguh...
Jauh di sudut hati...
Umi bertuah kerana Allah mengizinkan umi...
untuk bertemu kalian...
2 hari yang penuh bermakna...
Mengenali angel-angel yang sukar dilupakan...
sama-sama mendengar seminar dan motivasi...
sama-sama mengumpul semangat...
Walaupun ada di antara slot seminar 
yang membuatkan umi menahan perasaan...
Menahan deraian air mata...


Terasa diri benar-benar keseorangan...
terasa diri benar-benar terasing...
Allah hilangkan dahan untuk umi berpaut...
hilangkan bahu untuk umi melepaskan tangis...
Membuatkan sayap umi patah dan hanya bertongkat paruh....


Namun...bersama kalian..
Kekuatan itu datang...
Rasa keterasingan itu hilang..
Kasih sayang tanpa syarat itu menjadi pemangkin positif
dan umi yakin...
Kalian dihantar kepada umi...
Untuk membantu umi terbang tinggi memayungi anak-anak umi...
terutama Iman..
walaupun sayap umi hanya satu....


Sungguh...
Unconditinal Love itu sangat bermakna buat umi...

Monday, December 5, 2011

BELUM MASANYA.....


Belum masanya....
Untuk Iman bersekolah di sini....



Dan belum masanya...
Untuk kita sekeluarga berhijrah ke Kuantan...

Permohonan pertukaran umi tidak diluluskan....

Kerna hanya Allah yg tahu...
apa yg terbaik buat umi dan Iman...
Buat Mira dan Kak Long...

Namun...
Perjuangan umi dan usaha umi...
Tidak berhenti di sini...
Umi akan terus mencuba selagi daya.....