Followers

Sunday, September 25, 2011

CINTA YANG HILANG.....

Lewat tghari smlam...saya menerima sms...

" Nanie...Kak Ma dah nikah...wat doa selamat jer....Doakan Kak Ma bahgaia yer..." tertera di screen hp SE buruk saya...

Bibir mengukir senyum....Alhamdulillah....Tahniah dari saya...Terbuka juga hati Kak Ma setlh hampir setahun mengambil masa utk berfikir...Bila ditanya...kenapa Kak Ma tak terima jer...Lelaki yg tepat dan datang pada masa yg tepat....

Jawapan ringkas dari Kak Ma...Akak tak blh lupakan bekas suami....walaupun akak tahu kami dah bercerai talak tiga...Terpempan saya dgn jawapan itu...Sesakit mana, seluka mana...sekejam mana...sukarnya melupakan cinta itu kan....

Saya juga kerap ditanya soalan yg sama...tidak teringinkah memberi "abi" baru buat anak-anak sementelah mereka juga telah ber "ibu" baru? Saya masih muda kata mereka....Muda ker...dah menginjak ke usia 34 tahun pun....

Sungguh...hati saya kosong ke arah itu...Tidak terlintas dan jauh sekali untuk merealisasikannya...Sudah matikah rasa cinta di hati saya...sudah hapuskah kepercayaan saya terhadap seorang insan bergelar lelaki yg mampu saya angkat sebagai seorang suami....?????

Namun yg pasti....halatuju saya hanya satu...memberikan yg terbaik buat anak-anak terutama Iman...Memastikan Iman mendapat yg terbaik dari saya....memberikan rawatan dan pendidikan yg terbaik semampu saya...hanya itulah di hati saya....

Cinta....???? Biarlah saya menyimpan cinta itu untuk seseorang yg istimewa di Syurga nanti....kerana saya tidak pernah menjual cinta saya....Ianya murni dan tak akan pernah berubah untuk selamanya....Bagi saya...hati dan perasaan saya tidak penting...yg penting hati dan perasaan anak-anak saya lebih utama....



Kebahagiaan Mereka Keutamaan saya......
Merekalah Cinta Teragung di hati saya kini.....


Wednesday, September 21, 2011

KELAM KABUT....

Salam siaran semua...
Terima kasih kerana masih sudi berkunjung ke rumah kecil saya...
Maaf jika sudah lama tiada post baru...

Seperti tajuk di atas begitulah gambaran kehidupan kami kini...

Bermula dgn umi demam selsema masa hari raya pertama diikuti Iman, Kak Long dan Mira...sampailah skrg...siri kesakitan itu belum berakhir...

Naik cuti raya...umi terpaksa mengahadiri kursus KSSR Bahasa Arab Tahun 2 selama 5 hari dari jam 8 pagi sampailah 5 petang...Badan yg tidak berapa sihat membuatkan umi tidak mampu untuk fokus terhadap kursus...lagipun bukan option umi...Umi hadir sebab guru option dah jadi JU....Hari Jumaat last day kursus...Iman pula diserang batuk yg teruk...tanpa tanda-tanda selsema, tanpa tanda-tanda demam...Malamnya Iman tak boleh tidur...batuknya terus memecah kesunyian malam...

Hari Sabtu...umi keluar ke Klinik...standby ubat takut batuk Iman makin melarat...doktor kata paru-parunya clear...tapi doktor bekalkan juga ubat asma...Namun kesihatan Iman makin buruk...malamnya Iman langsung tak mahu makan dan minum susu..setiap kali makanan masuk ke mulutnya Iman akan muntah ....hanya tangisan yg keluar dari mulutnya sampai serak-serak suara...ubat juga sama...Iman anak yg mudah makan ubat...namun setiap kali ubat masuk ke mulutnya, Iman akan muntah...Sayu hati melihat tubuhnya yang longlai...Mata kanannya membengkak kebiruan....

Hari Ahad...sekali lagi umi berkejar ke Klinik...bersama Kak Long dan Mira, mengenangkan mereka berdua, umi tak jadi ke hospital, bimbang Iman admit wad,...kakak tak dapat jaga mereka berdua..sebok beraya...agak sukar membawa 3 anak yg masih kecil ke hulu ke hilir...Sampai je di Klinik...org punyalah ramai...Iman pula bernafas tercungap-cungap...umi segera ke kaunter mintak disegerakan nabulizer...Mujurlah petugas di kaunter memberi kerjasama...Tak sampai 5 minit menunggu Iman dipanggil masuk...Kak Long umi amanahkan menjaga Mira di luar..Harap mereka pandai bawak diri....

Setelah dinabulizer...Iman kembali tenang...namun sewaktu doktor cek suhu badannya...40'c...tinggi...badannya panas seperti api...suhu badannya naik mendadak...Segera ubat punggung dimasukkan...Doktor menasihatkan umi, jika suhu badan Iman terus meningkat...umi harus terus ke hospital...kerna bahaya...takut sawannya menyerang kembali....Bengkak di matanya pula doktor kata jangkitan...

Pulang ke rumah...Iman nampak ok...dan mahu bermain...walaupun badannya agak lemah...tuala basah tak pernah lekang dari tubuhnya...



leka bermain....


start merengek balik...matanya yg bengkak dan lebam...


tidurnya hanya di riba...

Malam Isnin...asma Iman nampak ok...cuma badannya panas sangat...Umi angkat toto dan tidur di ruang tamu...senang jika Iman muntah...Dia tidur tak lena...Tidurnya terganggu dgn batuk yang ketat..terlalu banyak kahak di kerongkongnya....

Pagi Isnin...umi terpaksa MC...Mira selsema dan Kak Long juga demam panas seperti Iman...Menguruskan 3 anak yg sakit sendirian...ditambah dgn badan yg tidak sihat...bukanlah perkara mudah...
Sudahnya ayah datang bawak Kak Long balik...lagipun Kak Long cuti sebab UPSR...Mak tak dapat dtg sebab menjaga adik yg berpantang di rumah...

Hari Rabu...Iman ada oppoimen dgn Pakar Kanak-kanak Segamat...sekali lagi umi kecewa...Doktor Intan yg membuat keputusan tentang rawatan Iman ke HKL belum naik bertugas...doktor lain tak blh buat keputusan sebab Dr. Intan satu-satunya pakar Kanak-kanak di Hospital Segamat...Mujurlah paru-paru Iman clear....Ini antara sebab umi nak pindah ke Kuantan...kemudahan hospital yang lebih baik...

Sehingga ke hari ini...batuk Iman masih ada...cuma agak longgar bunyinya...ubat dan antibiotik pun dah habis dimakan...namun umi syukur...dia dah nak makan dan minum seperti biasa.....namun Mira pulak yg diserang demam panas...Umi pulak terpaksa ke klinik mengambil ubat sebab selsema masih belum baik sepenuhnya...tekak terasa perit benar...ketika ditawarkan MC umi menolak...jika umi yg sakit umi masih blh bekerja...jika anak sakit, umi terpaksa MC menjaga mereka...

Doa umi...moga siri kesakitan segera berakhir...dan moga anak-anak dan umi diberi kesihatan yg baik...
Itulah nikmat sihat sebelum sakit....

Hurmmm...kelam kabut tak...????

Saturday, September 10, 2011

HANYA UMI....YG MENGERTI ISI HATIMU....



Iman sayang.....

Maafkan umi...
Kerna umi tak selalu berada di sampingmu...
Maafkan umi andai umi terlalu sebok mencari rezeki...
Maafkan umi andai umi terlalu memikirkan bagaimana nak menyara hidup kita 
anak beranak...
Bagaimana untuk umi memberikan rawatan dan pendidikan yang terbaik buatmu...
dan  kehidupan yang terbaik buat kakak-kakakmu.....

Sungguh...
Hati umi pilu...
Luka umi dirobek kembali...
Umi benci kesakitan emosi ini...
Umi benci kerna terpaksa menangis lagi...

Namun yang pasti kini...
Umi dah ambil keputusan...
dah sampai masanya kita berhijrah...
Untuk kehidupan dan masa depan yg lebih baik...

Semua hanya kerna...
Hanya umi yg tahu isi hatimu...
hanya umi yg tahu kesedihanmu...
hanya umi yang mampu menyayangimu seadanya...
hanya umi yang menerima apa sahaja yg kau ada...
hadirmu tidak pernah jadi beban buat umi...
Umi redha anakku...
Umi redha....

Namun umi tak mampu..
Untuk meminta org lain menyayangimu...
sebagaimana umi....

Moga ada jalan untuk kita...
umi tahu ianya sukar dan drastik..
namun umi yakin...
Allah akan membantu umi...
Allah akan tunjukkan jalan terbaik buat umi.....

Ameennn....

Thursday, September 1, 2011

CERITA 1 SYAWAL....


Kita merancang...namun Allah jua yg menentukan segala-galanya...

Tahun ni umi plan nak raya sakan...umi plan nak bawak anak-anak berjalan rumah kenalan rapat...biasanya diaorg jer yg datang rumah....

Tapi sehari sebelum raya...Iman diserang demam panas....
Bergegas umi ke Muadzam Shah mencari klinik...malangnya semua klinik tutup...mujurlah ada farmasi yg bukak...dapatlah umi beli ubat demam dan selsema Iman...Umi sangat takut kalau Iman diserang selsema...bimbang Asmanya datang menjengah.....

Malam raya...umi pulak diserang selsema...kepala dah sakit...2 biji ubat selsema umi telan sebelum tidur...harap sangat tidak berlanjutan ke esok pagi....Umi berhajat nak bawak Kak Long dan Mira solat sunat Hari Raya...Tahun lepas umi gi solat sunat raya sorang2...tanpa anak-anak....

Pagi 1 Syawal....
Umi bangun dengan kepala yg berat sangat...badan rasa nak demam...panas...raba badan Iman...alhamdulillah dah kebah...Rasa badan Mira...Mira pulak panas...rasa badan Kak Long...ok...

Dengan hingus yang meleleh tak berenti...umi terpaksa batalkan niat untuk bawak anak-anak solat sunat hari raya...Mira pulak merengek...Pagi 1 Syawal umi lalui dgn badan yg tidak selesa...waktu sesi bersalaman dgn mak ayah pun tak selesa...tak boleh nak tunduk...hingus keluar....


Iman di pagi Syawal...


2 puteri kesayangan saya...


Kesayangan saya.....


Bersama atuk dan nenek.....


6 daripada 8 beradik....


bersama sepupu-sepupu...anak Pak Ngah dan Mok Der...


malu....


Moga kasih mereka selamanya.....

Mujurlah Iman sangat baik...tahu uminya tidak sihat...tidak banyak ragamnya...
Kami hanya berjalan ke rumah mak saudara di keratong 3 dan keratong 1...rumah terakhir kawan rapat ayah...Rumah jiran-jiran umi, langsung umi tak pergi....umi dah tak larat...salin baju biasa...umi makan ubat selsema dan demam...Kul 2 petang...umi tumbang....Penangan ubat selsema buat umi benar-benar mengantuk...Mujurlah anak-anak, adik beradik tlg tgkkan...Sian mereka...

Petangnya...kawan baik umi datang berziarah...umi gagahkan diri bangun melayan mereka....yelah jumpa pun setahun sekali...selepas mereka pulang...umi terbaring bersama-sama Iman...Kepala sakit sangat...Kak Long dan Mira, kakak umi bawak beraya....

Sudahnya...malam raya kedua...umi tidur awal...berbungkus selimut....demam makin teruk....

Iman...mak take over...emak takut nanti Iman demam balik...huhu...Hajat nak raya sakan tak tercapai....