Followers

Friday, July 29, 2011

RAMADHAN DATANG LAGI.....

Salam Siaran sahabat2 blogger sekelian....

Ramadhan datang lagi...
Alhamdulillah...umi bersyukur kerna masih berpeluang menyambut Bulan Ramadhan ini sekali lagi...
Walaupun ini kali ketiga umi menyambutnya dan melaluinya sendirian...hanya umi dan anak-anak...
Namun umi pasti ada keberkatan yang dijanjikan....

Walaupun keterujaan itu sedikit tergugat dgn dugaan yg datang...
Dengan keadaan ayah umi yg masih dirawat di Hospital Segamat...
Namun umi bersyukur...keadaan ayah sudah semakin stabil...
Bengkak kakinya sudah mula surut....
Namun jantungnya masih lemah...
Dan ayah perlu duduk di wad untuk pemantauan doktor....
Umi sangat-sangat berharap semoga sinar Ramadhan ini akan membawa kesembuhan buat ayah...

Dan dgn tibanya bulan Ramadhan ini...projek menjual dadih umi akan bermula lagi...
Saja seronok menambah rezeki...
Walaupun untungnya tidak seberapa...kepuasan bila dadih terjual tu sungguh terasa...

Kepada rakan-rakan blogger yg mengenali diri ini...
Yg sungguh rapat di hati ini...

Umi ingin ucapkan ...

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK....
SESUNGGUHNYA BULAN INI ADALAH BULAN RAHMAT, BULAN REZEKI DAN BULAN YG PENUH BARAKAH...

Semoga Ramadhan kali ini lebih bererti buat umi dan anak-anak...
Biarlah kenangan pahit pada Ramadhan 2009...hanya tinggal dalam lipatan kenangan....



Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna buat kita...

Ameennn....

Monday, July 25, 2011

IMAN SAYANG ATUK.....


Iman sangat susah hati...
Atuk sakit...
Dah seminggu atuk tak sihat...
Kaki atuk bengkak dan membesar...
Mula-mulanya kami ingat atuk kena gout...
sebab atuk selalu kena macam tu...
Tapi setelah pergi klinik...kaki atuk tak surut2 bengkaknya...
Malahan makin membesar...

Nenek pujuk Atuk pergi hospital...
Atuk tak nak...
Atuk kata atuk tak suka masuk wad...
Tak boleh tidur sejukkk...

Sampailah Ahad lepas...
Keadaan atuk makin teruk...
Atuk susah nak berjalan dan bernafas...
Umi dan adik-beradik umi pujuk atuk...
Akhirnya atuk setuju untuk ke hospital...

Pukul 1030 pagi tadi...
Atuk admit hospital...
Umi yang hantar...
Iman tahu umi risau...
Sebab tu umi pujuk atuk dapatkan rawatan,,,

Umi cakap hasil pemeriksaan doktor...
Buah pinggang atuk kedua-duanya bengkak...
Badan atuk dipenuhi air dan angin...
Dan sekarang air yg banyak tu dah membuatkan jantung atuk bengkak...
Tekanan darah atuk juga tinggi...

Iman doa sangat...
Iman nak doa atuk cepat sembuh...
Iman rindu nak main gurau-gurau atas kaki atuk...
Dah dua hari Iman tak dapat main dgn atuk...
sebab kaki atuk sakit.....

Iman sayannnngggg atukkkk.....

Thursday, July 21, 2011

KEKUATAN DAN KETABAHAN SAYA.....


Setiap kali saya jatuh dan rebah...
Saya tenggelam dalam lautan emosi yang dalam...
Saya tenung matanya...
Wajahnya yang tulus meleraikan segala kemelut yg membelenggu...
Menatap wajahnya menenangkan jiwa saya...

Melihat ketabahan dan kekuatannya...
Saya sedar...
Saya perlu bangkit dan terus berjuang...
Saya perlu meneruskan hidup...
Saya harus yakin dan redha dgn semua perancanganNya....


Saya berkongsi semangatnya...
satu demi satu kemajuan Iman tunjukkan pada saya...
Membuktikan semangatnya tak pernah luntur...

Secara jujurnya...
saya sangat bersyukur...
Perkembangan dan kesihatan Iman semakin baik...

Dia yg suatu ketika dulu...
Doktor sendiri menjangkakan otaknya akan mengecut...
Tubuhnya akan lumpuh...
Yg mampu saya buat hanyalah berserah....

Namun...Allah penentu segalanya...

Iman semakin membesar...
dan semakin maju di dalam dunianya...

Saya tidak terlalu mengharap...
Cuma saya yakin saya harus terus berusaha...
Berusaha untuk memulihkannya....

Impian saya biarlah Iman boleh berjalan...
Dan itulah yg dikatakan oleh ramai org yg melihat Iman...

Guru-guru di PDK juga meniupkan semangat yg sama...
InsyaAllah Iman boleh berjalan...
Saya perlu lipatgandakan usaha....

Semoga impian saya itu menjadi kenyataan...

Kerna Iman kekuatan dan ketabahan saya....



saya berkongsi semangatnya.....


saya berkongsi ketabahannya...


Saya sendiri tidak menjangka Iman boleh bersekolah sewala usia 4 tahun...


Iman masih lemah untuk berdiri...kakinya belum kuat...


bersama pembantu-pembantu kesayangan saya....



Dan paling bersyukur...Iman sudah boleh duduk sendiri....

Alhamdulillah sangat.......

Monday, July 18, 2011

SATU MALAM YANG MELETIHKAN.....



Mira sayang.....

Umi buntu...
Umi bingung memikirkan...
Apa sebenarnya yg kau mahu....
Amukanmu memecah kesunyian malam...
Tangisan dan jeritanmu menggegar rumah...
Bantal dan selimut kau humban dari katil...
Kali ni Mira benar-benar mengamuk...
Umi telek jam di dinding...
Jarum menunjukkan pukul 230 pagi...

Umi yang mamai dan terlalu mengantuk...
kerana Iman baru sahaja tidur jam 1 pagi...
Itupun setelah puas umi ulik...
Iman tak mahu masuk buai...
Dia hanya mahu tidur di lengan umi...
Umi yg kelenguhan...
Terpaksa meletakkan kepala Iman di atas bantal...
namun setiap kali itulah juga dia tersedar dan menangis...
Entah di mana silapnya...
Tidur Iman juga tidak lena...

Umi pujuk Mira perlahan
Mira kenapa sayang???

Namun Mira masih keras tangisannya...
kerna memang itulah Mira...
Sukar untuk dipujuk....
Mira makin menghentakkan kaki ke atas tilam...
Umi buntu....
Umi tidak tahu apa yg dimarahi Mira...

Semenjak baik demam panas tempohari...
Perangainya pelik benar...
Ada sahaja yg tidak kena...
Kesilapan kecil bisa menjadi amukan yg panjang buatnya...
Kadang2 amukannya tak masuk dek akal...
dia marahkan umi pasang kipas ruang tamu...
Dia marah Kak Long alih begnya...
Dan bermacam-macam alasan lain yg kadangkala
menguji kesabaran umi....

Yang paling merungsingkan umi...
Mira tak mahu ke sekolah...
Tak mahu mandi dan bersiap...
Padahal dia dah tidur awal pada malamnya....
Makan juga amat payah..
yang masuk ke perutnya hanyalah susu....

Dan malam tadi...
adalah kemuncaknya....
Tangisan dan rengekannya hanya berhenti pada pukul 430 pagi...
Itupun setelah puas umi memujuknya...
disuakan susu dicampaknya...

Sudahnya...umi memasang hp yang mengalunkan ayat2 Al-Quran...
Sekali lagi Mira memarahi umi...
Katanya bising...

Iman yg terganggu lenanya...
Juga turut menangis...
sudahnya umi angkat Iman dan kami berdua terlelap di ruang tamu...
Mira pula tertidur keletihan...

Jam 530 pagi...
umi perlu bangun dan ke sekolah...
Mata umi berat...
Kepala saki sangatt...
Umi gagahkan diri...
cuti umi dah nak habis...
Umi telan Panadol Actifast...umi harap sangat ianya berkesan...

Sekali lagi Mira tak mahu ke sekolah...
umi angkat Mira dan masukkan ke kereta...
badannya lemah...keletihan...
sewaktu umi mengambil Iman untuk ke PDK...
Mira masih tidur...
Sian anak umi....

Sewaktu entry ini ditulis...
Mira dah dibawa nenek pulang ke kampung...
Nenek nak bawa Mira berubat...
Harap Mira segera sembuh....
Umi terpaksa cutikan Mira sekolah seminggu....

Dan pastimya...
umi akan rindukan Mira...
hari Jumaat ni umi akan pulang...
ambik Mira semula.....




Sunday, July 17, 2011

OHH....MATA...



27 hb ni Kak Long ada checkup mata dengan doktor pakar opthamology kat 
Hospital Pakar Sultanah Fatimah , Muar

 Hati umi kembali dipagut bimbang...

Bimbang nak berhadapan dgn doktor sebab kak long tak dapat 
buat homework yg doktor suruh...

Bukan umi tidak memaksa...
kadang2 sampai kak long menangis-nangis...

Tapi tak boleh...
Kak Long tak boleh buat patching sebab
 bila kak long buat patching kak long tak boleh nak menulis...
Kak long tak blh nak buat kerja sekolahnya yg banyak....
Matanya tak nampak...

Yelah dgn power matanya yg sgt tinggi 750...
bila dipaksa gunakan mata yg sakit, apa yg mampu kak long buat
hanyalah mewarna...
Itupun tidak lama...
Tak sampai setengah jam...
Kak Long dah bising nak bukak...
Itupun blh buat waktu hari minggu jer...
Sebab bila hari sekolah...
Kak Long kena buat homework...

Umi buntu...
Macam manalah cara nak bantu kak long...

Selalunya sesudah checkup...
Power matanya tak byk berubah...
Cuma julingnya dah bertambah baik...
Itupun dgn bantuan kanta khas pada belah spek mata kananya...

Kalau kena tukar spek...
Umi kena spent dalam RM500...
sebab kanta khas tu mahal...
sebab tu umi selalu pesan kat Kak Long...
Jaga spek mata dia elok-elok...
Alhamdulillah dia dah besar...dah pandai jaga...
Setakat 4 tahun dia pakai spek mata ni...
Dah 5 kali spek matanya patah...

Umi buntu...
Harap2 ada cara lain nak kurangkan power mata kak Long...
Pernah gunakan Permata Hijrah...
Tapi tak sesuai...power mata kananya semakin tinggi....

Doa umi hanya satu...
Mata kirinya tak apa-apa...
kerna kak Long hanya bergantung pada matanya yg satu itu sahaja....




sesi paksaan patching...hanya mewarna yg mampu kak Long lakukan....


Dulu Iman juga kena patching...skrg Alhamdulillah progres mata Iman dah normal...matanya berkembang dgn baik...cuma juling...


Kak Long berkacamata sedari usianya 4 tahun...

Thursday, July 14, 2011

CINTA TERAGUNG......



Maafkan aku
Sekiranya tak termampu
Untuk mencurahkan semua
Isi hatiku

Ternyata tak terkata
Rinduku padamu
Ku takkan bisa menjadi
Lebih dari apa yang sedaya
Namun ku tetap berjanji
Akan masih mencoba
Untuk memujuk hatimu
Mencintai aku kerna semua yang ada
Hanyalah untukmu
Sejenis perasaan ku abaikan
Membawa sejuta harapan
Menagih cinta teragung darimu
Ku takkan bisa menjadi
Lebih dari apa yang sedaya
Namun ku tetap berjanji
Akan masih mencoba
Untuk memujuk hatimu
Mencintai aku kerna semua yang ada
Hanyalah untukmu
Ku takkan bisa menjadi
Lebih dari apa yang sedaya
Namun ku tetap berjanji
Akan masih mencoba
Untuk memujuk hatimu
Mencintai aku kerna semua yang ada
Hanyalah untukmu
Maafkan aku
Sekiranya tak termampu
Untuk mencurahkan semua
Isi hatiku
p/s : Iman sayang...maafkan umi...andai kesibukan ini membuatkan umi membiarkan Iman...namun percayalah...Iman tetap di hati umi......


Tuesday, July 12, 2011

SALAHKAH SAYA BERGELAR JANDA....?????




Izinkan saya sendiri....
Impian saya menjadikan "dia" sempurna di mata saya....

Kita merancang...namun Allah jua lah perancang yang terbaik....
Jangan menghukum 
apa yang dilihat mata kasar...
Jagan menebak 
jika tidak tahu hujung pangkal...

Jangan persendakan aku...
Hanya kerna aku berstatus janda...
Hina sangatkah...???
Buruk sangatkah...???

Aku tidak pernah menganggu suami orang...
Mencari cinta baru bukan matlamatku...
Jadi jgn menuduh yang bukan-bukan...
aku jua punya maruah...
aku punya harga diri...
salahkah aku jika aku tak punya suami....

Sekurang-kurangnya aku redha dgn takdir 
yang tertulis buatku...
sekurang2nya aku redha membesarkan
permata-permata hati kesayanganku...
termasuk Iman Yang teristimewa...

Pernahkah aku menagih simpati mereka...
pernahkah aku meminta-minta...
susah senang kutanggung sendirian...
duka deritaku kutelan sendirian...

Kerna aku yakin...
Kebahagiaan itu pasti datang...
Kegembiraan itu pasti datang...

Jika tidak sekarang...
esok...lusa...tulat...
siapa tahu...???

Hanya padaMU Allah aku berserah....
Izinkan aku menyulam bahagia bersama permata-permata hatiku...
Cukuplah mereka yang aku ada...
aku tak perlukan yang lain.....




Saturday, July 9, 2011

SEMINGGU YG HURU HARA....

Selamat bertemu kembali....
Rindu untuk mencoret di blog kesayangan umi ni....Namun kekangan waktu membataskan umi untuk berbuat demikian...

Seminggu yg umi jalani begitu melelahkan...

Bermula Isnin, umi membawa Iman ke PDK...rupanya Cikgu Wan telah berhenti kerja, dan berpindah ke JB...so Iman kembali ke Cikgu Shasha...Umi suka...sebab umi lebih selesa bertukar pndpat dgn guru perempuan...Pada petangnya umi bergegas membawa Iman ke Terapi Cara Kerja..Pukul 2 petang...tergesa-gesa umi balik dari sekolah menghantar Kak Long ke sekolah agama, balik rumah hanya untuk mandi dan solat zohor, pukul 230 umi dah bergerak ke hospital sebab terapi Iman kul 3, alangkah hampanya setelah sampai umi dikhabarkan puan Zarinah berkursus, huhu...rasa nak marah pun ada...napalah nurse kat kaunter tu tak call...bukan apa, sebab sepatutnya umi kena menghadiri latihan sukan di sekolah, masa mintak exuse pun GPK Koko tu macam jawab acuh tak acuh jer...

Hari selasa...juga begitu, umi membawa Iman ke PDK...Iman diajar menaiki dan menuruni tangga...bukan main seronok dia...petangnya umi menghadiri latihan sukan di sekolah...pukul 6 petang barulah umi sampai rumah...Pada malamnya, mira telah diserang demam panas...risau sungguh umi...Esoknya Mira MC...

Hari Rabu...umi membawa Iman ke PDK untuk cek gigi...Sepatutnya umi kena menghadiri taklimat pada pukul 830 pagi di PDK...memandangkan Iman tak de  kelas hari Rabu sebab umi hanya dapat keluar lama Isnin dan Selasa sahaja...GPK 1 kelihatan keberatan untuk memberikan umi kebenaran keluar...umi hanya diberikan masa setengah jam...mujurlah sewaktu sampai Iman terus diperiksa...Alhamdulillah...Dr mengatakan gigi Iman bagus....dan umi dinasihati menjaganya sebaik mungkin...Cikgu Liza menjemput umi untuk menghadiri seminar murid2 OKU pada hari Ahad dan Isnin...umi teruja nak pergi...tapi buntu kerana melibatkan hari persekolahan...CRK umi cuma tinggal 4 hari...Kakak call, ckp badan Mira terlalu panas, balik sekolah umi terus membawa Mira ke klinik....suhunya ketika itu 38.5...sangat panas...Dr Elly terus memasukkan ubat bontot...sian anak umi tuh...petangnya umi terpaksa menghadiri latihan sukan sampai kul 6 petang...penatnya...Malam, Mira dah start merengek...tak selesa badannya panas...suhunya turun naik...walau diberikan ubat setiap 4 jam...


Mira yang demam teruk...

Hari Khamis...Sedari pagi umi dah sebok di padang sekolah....ada pemilihan murid untuk acara KBSR...huhu...letih sgt rasa badan, ditambah dgn tak cukup tidur...Petangnya, sepatutnya umi terpaksa menghadiri mesyuarat Lesson study...tapi umi sekali lagi terpaksa mintak excuse sebab OCCT Iman yg cancel hari Isnin dibawa ke hari Khamis...kalau kat Hospital Serdang jgn haraplah nak dapat tarikh ganti secepat itu....Kul 315 umi dah sampai ke hospital...mujurlah hujan baru nak turun, kalau tak mungkin umi terpaksa berpatah balik sebab hujan turun dgn lebat...mana mungkin umi nak redah hujan bersama Iman dari parking ke lobi Hospital, mahu basah kuyup...Puan Zarinah memuji Iman yg sudah blh bgn untuk duduk sendiri tanpa menggunakan bantal...perkembangan Iman semakin baik...cuma masa duduk kat standing frame...Iman kelihatan kurang fokus, dia mengantuk...sebab kul 4 time Iman tidur...umi pun sama, kat luar hujan lebat...kat dalam bilik terapi aircond...sejuk dan nyaman untuk melelapkan mata....kul 530 kami sampai rumah...Mira pulak demamnya beransur pulih tetapi Kak Long pulak yg demam...terbaring jer masa umi ambik kat rumah MokDer...dia selsema dan batuk...ahh...berjangkit pulak demamnya...


Iman di standing frame...mula2 ok....


start muka boring....

Hari Jumaat...Kak Long pula yg menggantikan Mira MC...batuknya menyesak dada...badannya panas...sian umi tgk...Mira bukan main seronok dapat kembali ke sekolah...Rindu kat teacher katanya...Pukul 12 umi nak ambik Mira sewaktu nak balik...umi lihat Mira terbaring di atas tikar kat prasekolah...rupanya badannya kembali panas...huhu...Sian anak umi...Pada belah petangnya umi terpaksa menghadiri Khemah Ibadah untuk murid-murid tahun enam...hati berbelah bahagi...berat meninggalkan anak-anak yg sakit di rumah kakak...namun terpaksa sebab umi diarahkan jaga bahagian pendaftaran peserta...Pukul 5 petang, kakak call, katanya panas badan Mira tak turun2...dan kakak meminta umi membeli ubat bontot....Sekali lagi umi terpaksa meminta excuse dari penyelaras program...umi tebalkan muka...bimbang dikata sengaja curi tulang...kerna umi juga terlibat sebagai fasilitator...ada kumpulan yg umi kena handle...Alhamdulillah penyelaras memahami....

Malamnya...Mira merengek terus...umi berkira2 jika masih berterusan, umi nak bawa Mira ke hospital...kak long pula umi dah belikan ubat selsema dan batuk...huhu...pening dibuatnya jika anak2 sakit serentak...Mira dgn ragamnya...yelah badan tak selesa...makan langsung tak nak...puas dipujuk...umi bimbang dia semakin lemah....sepatutnya umi kena bermalam di sekolah sebab ada Qiyamullail...Namun apakan daya....anak-anak sakit dan perlu diberi perhatian....

Sudahnya Hari Sabtu umi hanya di rumah...walaupun umi terpaksa menghadiri Khemah Ibadah untuk hari kedua....yg umi mampu khabarkan maafkan saya...jauh di sudut hati...saya sendirian...kalau saya tak jaga mereka...siapalah yg nak jaga...saya tak kuasa nak fikirkan jika saya digelar guru yg tak punya komitmen...sebab bagi saya...anak-anak lebih perlukan saya....

Semoga umi terus diberi kekuatan dan kesabaran...sudahnya umi terpaksa menolak untuk menhgadiri kursus OKU anjuran JKM Segamat....mungkin lain kali...dalam hati ada sedikit ralat...

Minggu depan lagi sebok...latihan sukan setiap hari sblum menjelangnya sukan pada 16 Juali...cepatlah habis...tak larat dah...

Huhu...seminggu yg huru hara kan...?????


Friday, July 1, 2011

KASIH HINGGA KE SYURGA

Alhamdulillah...
terima kasih kepada semua yg sudi mendoakan Iman...
alhamdulillah kesihatannya semakin pulih...
Lena malamnya semakin baik...
Walaupun batuk dan kahak masih bersisa...
namun tangisan dan raungan malam itu telah pergi....
Syukur padaMu ya Allah....

Dek kerana siri kesakitan itu...
Dua insan penting dalam hidup umi...
Mak dan ayah telah datang menjengok Iman...
Hubungan kasih mereka sgt akrab...
Iman kenal itulah atuk dan neneknya...
Iman begitu gembira melihat kehadiran mereka...Walaupun dgn gayanya tersendiri...
Tetapi umi tahu Iman menghargai kehadiran mereka...

Biasanya mak dan ayah singgah sekejap jer di rumah umi...
Maklumlah keratong dan Segamat jaraknya cuma 40 minit perjalanan...
Tapi kalau umi bawak keter jadi sejam lebihlah yer...
Namun hari Rabu lepas mak dan ayah mengambil keputusan bermalam di rumah...
Mereka nak meluangkan masa bersama Iman...
Iman pula walaupun dlm keadaan tubuh yg masih lemah...
Hanya mahu berbaring di lengan atuknya...
Jangan diangkat atau atuk ke mana-mana...
Pasti bergema tangisannya....

Waktu nak tidur pula, Iman meragam...
tak mahu tidur bersama umi...
Nak tidur dgn nenek...
sudahnya umi tidur seorang..
kerana Mira awal-awal lagi sudah menempah tidur di sebelah nenek..

Nenek kata...Iman demam rindu....

Maklumlah setiap sabtu umi sekolah...
Tak sempat nak balik keratong....

Sungguh umi terharu.....
Kasih mereka hingga ke syurga....




Iman yg seronok dilayan nenek...kalau nenek ada...
umi Iman tak pandang...huhu..


Cucu kesayangan atuk...kalau bertemu...tak boleh berenggang....

Terima kasih mak dan ayah...
kerna menyayngi Iman seistimewa mungkin.....

Sayang kalian....