Followers

Tuesday, June 28, 2011

EPISOD ITU DATANG LAGI....



Ya Allah kau sembuhkanlah putera kesayanganku ini...

Hari ini umi bangun dgn mata yg bengkak...
Kepala yg berat dan pusing....

Umi tenung wajah Iman yg lena berdengkur di dalam buai...
Umi seka air mata di tubir matanya...
Tak semena-mena air mata umi juga menitis...

Hati umi belas melihat anak ini...
Hati umi kasihan dan hancur melihat sakit
yg seolah-olah tak mahu pergi dari tubuhnya...
Episod selasa lepas bermula lagi...malah lebih teruk...
Kali ini tangisannya disertai batuk dan muntah...
Mungkin disebabkan kahak demam selsemanya yg masih bersisa...

Tangisan dan jeritannya yg kuat memecah keheningan malam...
apalah kata jiran sebelah umi...
Terpaksa mendengar tangisan dan raungan anak kecil seawal 3 pagi....

Umi dakap dan umi belai tubuhnya...
Umi suakan susu ditepisnya bersama raungan...
umi urut tubuhnya perlahan-lahan...
harapan umi agar dia tenang...
agar batuknya pergi...
Namun tangisannya masih bergema...
sudahnya umi turut menangis bersama...

Umi buntu...ubat sawan, demam, selsema, batuk...malah  ubat pam..
utk lelahnya telah umi berikan pada pukul 10 tadi...
namun ubat itu seolah-olah tidak memberi kesan...

sakit apakah yg membelit tubuhmu nak..???
kalaulah umi tahu...
Kalaulah kau bisa berkata-kata....

Sungguh...umi buntu......:(

Umi terpaksa MC lagi hari ini...
Badan umi terasa lemah...
jiwa umi terasa longlai...
umi tak kuasa memikirkan apalah kata pentadbir terhadap umi...
Tekad di hati ingin menjadi guru cemerlang...
Namun apakan daya...

Baki cuti hanya tinggal 5 hari...
Cukupkah....????

Saturday, June 25, 2011

KATA-KATA SEORANG DOKTOR PAKAR....




Anda merindui saya.....???? Cakkk!!!!


Selamat bertemu kembali....
Alhamdulillah Malware Detected telah pergi dari blog saya...hampir saya menutup blog ini...terima kasih WEBMASTER TOOLS...dan En. Google....

22  Jun 2011...Rabu...
Iman ada temujanji dgn pakar kanak-kanak di Hospital Segamat...
Disebabkan malamnya Iman tak cukup tidur...dia hanya tidur pada pukul 330 pagi...Kakak umi agak bermasalah untuk menyiapkannya ke hospital...Pukul 830 pagi Iman masih lena tidur...berdengkur lagi...tak sampai hati nak kejut kata kakak...umi pulak seboleh mungkin nak dapat no awal...sebab pada belah petangnya umi ada meeting sukan kat sekolah...

Sudahnya umi balik nak ambik Iman dari sekolah...Iman masih mengamuk..tak nak pakai baju...Terpaksalah umi yg siapkan...sian pulak...umi terpaksa...Pukul 930 barulah kami sampai ke hospital...nombor giliran 17...wahhh...lama kat hospital hari ni....

Jam dah menunjukkan pukul 1030 pagi...nombor di bilik2 doktor masih belum bergerak...patient yg menunggu semakin gelisah...sengaja umi bertanyakan nurse yg bertugas di kaunter...sebab biasanya pukul 9, rawatan di klinik pakar dahpun bermula...Rupanya ada doktor pakar yg turun dari Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar...Dr. Ching, tapi..menggantikan doktor Intan yg sedang cuti bersalin...dan doktor lain sedang bermesyuarat bersama doktor tersebut....

Setelah lama menunggu, jam dah pun menghampiri pukul 12...Iman dah menunjukkan rasa bosan...nombor di bilik doktor dah pun melewati nombor 17...eh...kenapa Iman tak panggil2 lagi ni..tercicir ke...kad hilang ker...sekali lagi umi bertanyakan nurse...kali ni bukan nurse biasa, tapi staff nurse...Rupanya kes Iman telah dipilih oleh doktor pakar dari Muar tersebut...ada 6 kes yg akan dilihat...termasuklah Iman...

Jam sudah pun pukul 1230...Iman dah menunjukkan rasa lapar...Umi yang tak menyangka begitu lama...tak bawa bekal nasi Iman...umi ambik keputusan pergi ke kedai hospital...umi belikan air soya dan juga roti gardenia coklat...habis sebuku roti tu Iman makan...laparnya anak  umi...sian dia...

Pukul satu tengahari...barulah nombor 17 tertera...tika itu patient yg tinggal hanyalah 3 orang...wahh...tak pernah umi bertapa di Hospital Segamat selama ini...macam dah kat Serdang ni....

Iman yg dah agak comot...kerna nak makan sendiri tak nak umi suap...umi bawa masuk berjumpa doktor pakar dari Muar tersebut...Umi amati wajah doktor wanita cina itu...Hurmmm...rupa-rupanya itulah doktor pertama yg umi jumpa di Hospital Muar sewaktu temu janji pertamanya di sana...Dr. Ching Bih Hwa...3 jam Iman diperiksa dan dibawa berjumpa dgn Ketua Jabatan  Pakar Kanak-Kanak Hospital Muar, Dr Tam...dan Dr itulah yg menyaksikan air mata umi tumpah tatkala dikhabarkan otak Iman licin bak otak lembu...risiko untuk mengecut lebih tinggi...kerna otak Iman paccygyria...kekurangan tisu otaknya serius...

Dr. Ching terperanjat melihat Iman...
Wah...smart boy...kita jumpa lagi...sapanya sambil mencuit hidung Iman...

Umi pun bersuara...hai...Dr...jumpa lagi...

Perkara pertama yg Dr. Ching lakukan ialah bertanya progres Iman yg terkini...dan dia berpuas hati...
Iman lebih bagus dari apa yang dia jangkakan...
Alhamdulillah...syukur itulah yg umi panjatkan...
Dan dia lebih gembira bila dikhabarkan Iman dah mula bersekolah di PDK...

" Yeah...that the right thing yg mama buat...so no wonderlah perkembangannya positif...., kredit untuk Mama yg optimis...!" huhu umi pun kena puji...

But doktor..lately ni Iman ada masalah...dah dua malam termasuk malam tadi Iman tak boleh tidur...tak tau apa puncanya...Umi pun menerangkan kepada doktor keadaan dan tangisan Iman sewaktu ingin melelapkan mata...

Dr. Ching mengambil keputusan untuk menilai Iman...Iman diminta baringkan diatas katil, habis semua baju dan pampers Iman dibuka...Dr. Ching meneliti tubuh badan iman...habis fizikal Iman dibeleknya...dibuat ujian otot...yg ketuk dgn tukul tu....good news...dr ching mengatakan otot kakinya dah tak banyak hyper tone...Alhamdulillah sekali lagi....but otot tangan kananya masih keras...dan umi terpaksa berbincang dgn Dr Intan untuk meneruskan usul rawatan di HKL untuk tgn kanan Iman tu...

Dia juga menyaksikan sendiri bagaimana Iman menggunakan bantal katil untuk bangun duduk sendiri..
bulat matanya...

" Wahhh...ini sgt bagus..." ucapnya sambil memeluk Iman...Terharu umi...
tak semena-mena air mata bergenang...

Cuma kata-kata terakhirnya agak merisaukan...

" Mama...dia sihat...perkembangannya sgt bagus...tapi mama tak boleh terus berpuas hati...masih banyak yg perlu mama buat, paling penting fisioterapi...namun untuk anak yg brain injured seperti Iman...ini pencapaian yg agak besar...good job Mama..."..." But...Circulation sleep budak-budak macam ni biasanya akan terganggu...disebabkan oleh aktiviti sawan yg berlaku pada saraf otaknya...yg kita tak boleh nampak dgn mata kasar, so Mama kena teruskan pengambilan epilim...saya bimbang Iman akan kena sawan yg lebih teruk kalau kita berhentikan ubat tersebut... "

Kata-kata Doktor Ching itu tergiang-giang di telinga umi...nampaknya hasrat umi untuk melihat Iman bebas sawan selama 3 tahun menjelang hujung tahun ni tak kesampaian....

Sesungguhnya kita merancang...Namun Allah itu Perancang yang terbaik buat kita......

So...yg perlu umi buat ialah...
TERUS BERUSAHA, TERUS BERSABAR DAN TERUS BERSYUKUR....

Friday, June 17, 2011

Alhamdulillah...dalam duka terselit rahmatNya di sana sini.....

Salam siaran semua....
Terima kasih yg tidak terhingga kerana sudi berkunjung ke rumah kecil saya....
Terima kasih kerana sudi membaca luahan2 hati saya dan menitipkan semangat...
Ianya amat bermakna....

Seminggu berlalu...Alhamdulillah emosi semakin stabil...hati semakin tenang...Perbaharui redha...bahawa itulah dugaan kehidpan...Walaupun masih ada amukan kecil dari Mira di malam hari...juga episod air mata sewaktu ingin ke sekolah...Umi menganggap itulah yg perlu umi hadapi...Anak-anak umi masih kecil...masih belum mengerti....sampai masanya nanti...mereka akan faham.....yg penting...umi kena harus byk bersabar...
Ok kita tutup cerita sedih tu yer...

Banyak yg berlaku dalam kehidupan umi akhir2 ini....Umi kutip semuanya dan umi jadikan pengajaran...

Yang paling penting dan mengembirakan umi...Cerita Iman...

Umi nak share tentang Lawatan Kasih dari SMK Gemereh ke PDK Iman.....semalam....

Semalam...berlangsungnya Program Lawatan Kasih di PDK Sayangku Segamat...Program ni merupakan lawatan dari pelajar2 Tingkatan 2 SMK Gemereh untuk projek sivik mereka....
Macam-macam acara dibuat..antaranya sesi ramah mesra...pertandingan mewarna...acara tiup belon dan persembahan tarian dari pelajar2 PDK....Iman cukup seronok dan teruja...walaupun terpaksa bgn awal....

Kadangkala bagai tidak percaya...anak umi...Iman dah bersekolah...dah punya kawan-kawan yg ramai...dan semalam dalam majlis lawatan kasih tersebut...umi rasa Iman sgt dihargai...kehadirannya sgt2 dialu2kan...oleh rakan yg senasib...mungkin mereka lebih mengerti...

Di saat Cikgu Liza menerangkan penyakit Iman pada pelajar2 SMK Gemereh..Cikgu Liza sempat menanyakan soalan...

"Sapa Nama Iman...???"...tak semena-mena Iman mengangkat kedua belah tangannya tinggi-tinggi...sambil menghadiahkan kerdipan mata dan senyuman....

Serentak dgn itu...semua hadirin bertepuk tangan..tahniah nak...walaupun umi terlupa mengenakan alat pendengaran pada Iman...tapi Alhamdulillah...fokus pendengarannya semakin baik....

Yg kedua...Laluan mudah buat umi.....
Sebagai seorang guru...kadangkala umi serba salah...umi tinggalkan anak murid umi untuk membawa Iman ke PDK semalam...kalau Isnin dan selasa umi ambil waktu free...terasa berdosa dan mementingkan diri...tapi umi kuatkan hati...umi lakukannya semuanya demi Iman....umi tahu ada juga cakap-cakap belakang dari teman seperjuangan...mengapa umi mudah sgt diberi pelepasan, walhal umi seorang guru baru...keluar masuk pada waktu bekerja bukanlah rutin biasa bg seorang guru...apatah lagi urusan personel...tetapi Alhamdulillah...Allah mudahkan jalan buat umi...pihak pentadbir begitu mudah memberi kerjasama dan pelepasan...umi syukur sgt.....

Dalam diam umi berbisik...Terima kasih Ya Allah...Kau berikan aku ujian yang tak teranggung...namun akhirnya di hujung jalan kau berikan aku kemanisan dan nikmat yg tidak terhitung......Kau biarkan aku kehilangan tmpat bergantung...namun kau berikan aku lebih banyak tempat berlindung...Kau datangkan bantuan yg aku sendiri tak pernah menjangka...Sungguh...dalam duka...Kau selitkan rahmatMu di sana-sini...

Tiada lain yang aku mampu ucapkan...aku bersyukur...Alhamdulillah.....

Antara gambar-gambar program semalam...



acara pertandingan mewarna... tgn yg agak keras...susah nak pegang..
tapi pelajar 2 org tu rajin melayan Iman...akhirnya siap jugak...thank abg Zul Hasni dan abg Lokman...


fokus lari...tapi tgn jalan...hehe..


acara padang...


sebahagian pelajar2 PDK...dan pelajar SMK Gemereh....


Abg Kumar ni ada problem ADHD...tapi dia berjaya gak tiup belon tu...
Belon Iman sebok nak masuk mulut...bukan nak tiup...nak makan..


Moment ni membuatkan air mata umi bergenang...
Terpancar ketulusan di wajah si gadis...sanggup menyuapkan kakak yg autistik
 makan sebungkus meehun sehingga habis....

Tahniah dik....Jiwamu penyayang.....

Thursday, June 9, 2011

MEREKA MENANGIS BERSAMA......MAAFKAN UMI....

Maaf en3 emo lagi....

Bersama air mata yg masih bersisa...umi mencari kekuatan mencoret di sini...hati pilu...jiwa sebak...derita rasa ini tak tertanggung...hanya air mata yg mampu menterjermahkan segala-galanya...Hanya pada Allah umi memohon kekuatan...memohon diberi ketabahan...

Semalam...hati umi berbunga riang...anak2 yg dirindui akan pulang ke pangkuan...malam pun tak lena tidur...tak sabar menanti siang..cuti sekolah ini menggugat kegembiraan umi...hari-hari yg dilalui hambar, hanya sarat dgn rindu yg menggunung....

Tepat pukul 3 petang, umi dan Iman terpacak di Dataran Segamat...menunggu anak-anak umi dihantar ke situ...320 petang...barulah kelibat mereka sampai...

Umi peluk Mira...umi cium pipinya bertalu-talu...begitu juga kak long...terlerai sudah rindu ini...
Umi biarkan exhubby bermain dgn Iman seketika...biarlah Iman juga melepaskan rindu pada lelaki yg jarang ditemuinya...pada abi yang tak punya waktu bersamanya....

15 minit berlalu...tibalah masa anak2 berpisah dgn abi mereka...Iman seolah-olah tahu masanya telah tiba...tidak mahu diletakkan di car seat...dia meraung sekuat hatinya...umi hanya memerhati...menahan perasaan...anak itu juga punya rasa...anak itu juga punya jiwa...dia seolah-olah tidak mahu melepaskan abinya pergi...semakin diletak semakin kuat tangisannya....umi tahu hati Iman mengatakan itulah ayahnya...ayah yang dirindui sekian lama...pertemuan terakhir mereka pada bulan 12 tempohari....

Akhirnya...abinya mengalah...Iman diletakkan secara paksa di car seat...meronta-rontalah dia tidak mahu...umi hanya menjeruk rasa...walau ada air mata yg seakan mahu menitis....kesian anak umi...kesian Iman....

Tak semena-mena Kak Long juga turut menangis, teresak-esak...diikuti tangisan Mira...sedih untuk berpisah dgn abi mereka setelah sepuluh hari bersama....Bayangkan perasaan umi ketika itu, ketiga-tiga anak menangis serentak...mereka tak sanggup berpisah dgn abi mereka....Umi kuatkan hati...umi dah tak mampu melihat exhubby umi yg mundar-mandir di kaki lima...umi tak mampu menebak apa yg ada di dasar hatinya...kerna kolam mata umi seakan mahu pecah...ada rasa panas yang menyerbu di muka....umi reverse kereta dgn raungan dan tangisan  mereka bertiga yg semakin kuat....dan umi juga turut menangis bersama....

Rasa bersalah yang menyerbu ruang dada benar-benar meruntun hati umi...rasa kejam yg bertamu kerna umilah yang memisahkan kasih antara ayah dan anak-anaknya....kerna umilah yg meminta cerai...yg mampu umi bisikkan...maafkan umi anak-anakku...maafkan umi...umi tak kuat dgn dugaan sewaktu bergelar isteri abi...umi tak layak untuk terus berada di samping abi...umi tak mahu terus menjadi isteri derhaka kerana umi selalu tidak sefahaman dgn abi....maafkan umi...kalian yg menjadi mangsanya...puas sudah umi cuba menyelamatkan rumahtangga kami...demi kalian...namun umi tak berdaya...umi rebah...umi tersungkur....

Terpandang kedai menjual sate...umi berhenti...umi kesat sisa-sia air mata...umi pujuk Mira...umi tahu Mira suka makan sate...

" Umi belikan Mira sate nak....???"...

Mujurlah tika itu, mereka dah berhenti menangis...legaa....

Umi ingatkan drama itu hanya berakhir di situ...rupanya tidak...

Mira menangis sewaktu disuruh mandi...bila umi tanya kenapa...Mira cakap...Mira nak mandi dgn "ibu"
Mungkin ibu tirinya yg memandikannya setiap hari...
Pilunya hati umi...
"Mira... ibu tak der...kat sini hanya ada umi..."

Kak Long juga menunjukkan sikap pelik, sikap tidak gembira...tidak banyak bercakap...banyak termenung...disuruh makan tak mahu...mukanya moyok...masam mencuka....bila ditanya...dia mula menangis...dia cakap Kak Long nak cakap dgn abi...kak Long rindu abi....

Umi cuba seboleh mungkin mengawal rasa...cuba memahami perasaan mereka... yerlah mereka bersama abi mereka dalam tempoh yg lama...mereka seronok bercuti bersama...meluangkan masa bersama...tapi takkanlah kerana cuti sepuluh hari itu menghilangkan kasih anak-anak ini terhadap umi....

Umi merasa seolah-olah diri umi diketepikan...anak-anak umi merasa gembira bersama abi dan ibu baru mereka...keluarga yg lengkap...tapi umi....Ya Allah umi cuba bendung kesedihan yg menggunung ini...umi membawa Iman mengunci diri di dalam bilik...umi menangis semahu-mahunya...dalam samar lampu...perkahan-lahan Iman mengelap pipi umi yg basah...

Sungguh...umi berkecil hati....



Air mata kalian...membuatkan hati umi pecah...hati umi pilu.....

Sunday, June 5, 2011

DUHAI HATI....BERTABAHLAH.....


Maaf jika ada yang kurang senang dgn entry sedih ini lagi...
Maaf jika ada yang sudah bosan membaca luahan kepiluan hati seorang ibu ini....
Tapi inilah medan terapi saya...Inilah medan saya meluahkan segala kepiluan....
Terima kasih kepada yang sudi memahami dan memberikan kata-kata sokongan...
dan maaf kepada yang sudah jemu dan tidak berapa suka dgn coretan ini....

Sungguh saya rindukan mereka....

Saya kuatkan hati agar tidak terbawa-bawa dgn kesedihan dan kerinduan ini....

Namun petang tadi saya ke pasar malam di rumah mak bersama anak saudara...

Terpandang makanan kesukaan anak-anak...
Kak Long sukakan Tepung Pelita...dan Pop Corn...
Mira pula sukakan kek coklat dan gula-gula kapas...
Tanpa sedar saya membeli makanan tersebut...
saya membeli untuk anak-anak saya...
terbayang betapa gembiranya mereka berdua dapat apa yg mereka suka...

Tiba-tiba saya ditegur anak saudara...

" Acik beli untuk siapa...?? Anis dgn Mira kan tak der...."

Ya Allah...aku ni kenapa yer...kenapa aku lupa yg anak-anak bersama abi mereka...

Sungguh aku benar-benar lupa....
Tak semena-mena air mata bergenang..
kucuba tahan seboleh mungkin agar tidak menitis...

Duhai hati....bertabahlah.....


umi dan Iman rindukan kalian......

Thursday, June 2, 2011

ANAK KER???


Tanyalah kepada ibu2 yang mempunyai anak istimewa...
Pasti biasa berhadapan dgn apa yang saya lalui....

Anak ditoleh 2 kali itu lumrah...
Anak dipandang dgn mata yang bulat bak alien itu juga biasa...

Dulu saya agak terganggu dgn pandangan2 itu...
Kini saya tidak kisah lagi...
Biarlah mereka punya mata nak memandang...
Mereka ingin tahu...

Tak kurang juga ada yang agak "advance"....
Datang dekat dan menyapa...
Bertanya itu dan ini...ada juga yang diakhiri dgn kata-kata...

" alahai...kesiannnn..."

Dulu... saya cukup benci dgn perkataan tersebut...
Saya bawa anak istimewa saya bukan untuk dikasihani.
juga bukan untuk meraih simpati....

Tapi sekarang...saya sudah tidak kisah lagi...

Cuma akhir2 ini...
Saya tak suka jika ada yang bertanya begini...
Sebenarnya dari dulu lagi soalan ini muncul dari yang datang menegur...
Tapi kebelakangan ini agak kerap....
tak kiralah di mana lokasinya...
Yang paling kerap di hospitallah...
Kerana tempat yang paling kerap saya kunjungi bersama Iman ialah hospital...

" Anak ker??? "

" Anak awak ker???"

" Anak adik ker???"

Dan soalan itu biasanya ditanya dgn dahi yang berkerut...
dengan muka yang seolah-olah menafikan sayalah ibu anak ini...

Saya pun hairan kenapa soalan sebegitu boleh muncul...
Jauh sangatkah rupa Iman dari saya...
Tak de iras langsungkah...
Saya sedar raut wajahnya lebih kepada bekas suami..
Hidungnya mancung dan alis matanya lebat...
Hidung saya pula kembang...
Tapi itu semua bukan kerja saya...kerja Tuhan...

Kenapa tegar mempertikaikannya...
tak terfikirkah untuk menjaga sedikit hati saya...
Siapa lagi ibunya kalau bukan saya...
Kerna tika ditanya biasanya hanya saya seorang sahaja yg bersama anak ini...
Kerna sejak kecil lagi...sayalah peneman setia Iman ke hospital...
jika tidak saya siapa lagi...

Sungguh...saya terasa dgn soalan tersebut...
Seolah-olah saya tidak layak bergelar ibu kepada anak se"kacak" Iman...
Walaupun saya yang melahirkannya...
walaupun saya sendirian membesarkannya dari kakinya sebesar 3 jari....

Jika sekali mungkin tidak mengapa...
Tapi berkali-kali.....
Sampai bila...saya pun tidak pasti...

grrrr...emo....


wajah pengubat lara di hati saya.....



terlalu jauh sangatkah perbezaan wajah kami???