Followers

Friday, April 29, 2011

SELAMAT PENGANTIN BARU...ABI....


Hari ini 1 Mei...
Abi bersanding lagi...
Ada kenduri kat rumah Wan...
Maaf Kak Long tak dapat pergi...

Di sini Kak Long nak ucapkan....
Selamat Pengantin Baru abi....
Kak Long doakan abi berbahagia....dengan pilihan baru abi...

Kak Long dah mula faham...
Kenapa umi dan abi terpaksa berpisah...
Kak Long juga dah faham...
Apa itu makna bercerai...
Dan apa itu makna mahkamah....

Kak Long kena akur dengan pilihan yang umi dan abi buat...
Dan Kak Long juga faham kenapa umi meminta cerai....
Semua jawapan itu ada pada abi....

Kak Long terima jika abi dahpun mencari pengganti umi....
Kak Long juga terima hakikat yang Kak Long dah beribu tiri....
Dan tak lama lagi Kak Long juga akan ada adik-adik baru....
Itu ketentuan yg terpaksa kak Long terima...

Kak Long tak tahu sama ada Kak Long dah bersedia atau belum...
Tapi masanya pasti tiba jua kan....

Sebagai anak apa pilihan yang Kak Long ada...
Kak Long selalu berdoa kita sekeluarga bahagia...
walaupun kita terpisah.....

Dan Kak Long juga sentiasa doakan...
Umi kuat dan tabah menghadapi ujian yang mendatang...
Terutama dalam usaha umi nak memulihkan Iman...
Adik istimewa Kak Long.....

Kak Long berazam nak belajar pandai-pandai...
Kak Long nak jadi doktor saraf....
Nak cari penawar buat penyakit Iman...

Agar Iman mampu hidup normal...
Dan umi tak menangis lagi.....

Sesungguhnya Kak Long sayaannngggg umi dan abi......



kenangan bermesra bersama abi suatu ketika dulu...
yg tak mungkin kak long lupakan...
hanya ini gambar yg tinggal...sbgai kenangan...
Yang lain dah habis kena banjir.....

Sunday, April 24, 2011

SERIBU TAHUN LAGI.....


Umi dedikasikasikan lagu ini khas buat Iman...
Moga anak umi terus sihat dan mampu hidup sempurna bak insan lain...





Relaku menunggumu seribu tahun lama lagi
Tapi benarkah hidup aku akan selama ini





Biar berputar ke arah selatan
 ku tak putus harapan
Sedia setia





Relaku mengejarmu seribu batu jauh lagi
Tapi benarkah kaki ku-kan tahan sepanjang jalan ini





Biar membisu burung bersiulan
 terlelah gelombang lautan
Ku masih setia





Adakah engkau tahu… ini cinta
Adakah engkau pasti… ini untuk selama-lamanya






Relaku menunggumu seribu tahun lama lagi
Tapi benarkah hidup aku akan selama ini…





Biar berputar ke arah selatan
 ku tak putus harapan
Sedia setia





Jangan putus harapan… sedia setia……




Sesungguhnya...umi tak akan jemu untuk terus berharap, berusaha,
 berikhtiar dan berdoa....
Agar Iman terus sihat dan mampu melalui kehidupanmu...
apabila umi menutup mata kelak....

Hanya itu yang umi mampu bekalkan...
Hanya itu yang umi mampu harapkan...
Untuk kau menjadi insan sempurna...

Sesungguhnya....umi kan menunggumu...
Akan setia di sampingmu.....
Ambillah seberapa lama masa yang kau mahu...
Walaupun ianya sampai SERIBU TAHUN.....



Saturday, April 16, 2011

SAMPAI JUA AKHIRNYA......



Salam siaran semua...
Rindu pulak nak mencoret di sini....
Kesibukan sepanjang minggu membuatkan umi terpaksa 
melupakan seketika masa untuk beronline...

Isnin...11April 2011...
Seawal 7 pagi kami dah bergerak menuju ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar...
Hearing Aid yang dinanti akhirnya telah sampai...
Umi dan Iman diminta hadir untuk membuat fitting oleh pakar audiologi...

Iman yang agak tak lena tidur pada malamnya...
beberapa kali terlena di pangkuan umi...
Cik Mi yang drive...
Umi masih belum punya kekuatan untuk drive sendiri dgn membawa Iman ke HPSF...
Perjalanan yg memakan masa hampir sejam setengah 
dan jalannya yang bak roller coaster itu melemahkan semangat umi....



Iman yang terlena.....

Sampai di Muar lebih kurang pukul 900 pagi...agak lambat kerana banyak lori....
Umi bergegas membawa Iman ke Klinik Pakar ENT...
Pukul 930 nama Iman dipanggil...
Perasaan umi agak cuak pada masa ini...
Umi bimbang Iman menolak untuk memakai alat tersebut...
Yang bukan sedikit harganya...mencecah RM3300...

Namun..sangkaan umi meleset...
Iman sangat behave dan langsung tidak menolak...
Sebaliknya dia hanya menadah telinga ketika pakar Audiologi
 memberi penerangan tentang cara-cara pemakaian HA tersebut....

Sekali lagi Iman dipuji...dengan sikapnya...
Alhamdulillah...
Syukur padaMu Ya Allah...

Setelah selesai fitting...umi dan Cik Mi bergegas pulang...
Perut yang lapar kerana belum bersarapan minta diisi...
Tempat faveret kami...
Medan Selera Tanjung Mas..dan...
Masakan Asam Pedas Ikan Pari menjadi pilihan....

Jom kita layan pic Iman kat situ....


Bercakap dengan Cik Mie....


Cantik tak telinga Iman, umi?



Sangat seronok ok....

Setelah selesai makan, umi mengajak Cik Mi singgah ke Giant...
Umi nak gantikan Car Seat Iman yg patah penyangkutnya pagi tadi...
Dan...Car seat lamaya itu juga dah tak muat untuk badan Iman yg semakin tinggi...

Setelah mencuba beberapa jenis Car Seat...
dgn Iman yg menjadi modelnya...
Umi memilih jenama Fair World...
Harganya pun boleh tahan...

Sewaktu megangkat Iman dan ingin meletakkannya di dalam stroller...
Iman menangis semahu-mahunya... 
Tergamam umi seketika...
Raungannya yg nyaring memecah kesunyian Giant...
Maklumlah hari bekerja....

Rupanya Iman tak mahu duduk dalam stroller dia nak duduk dalam Car seat...
Puaslah umi memujuknya...
Tak jalan...

Sudahnya...umi dan Cik Mi tak sempat pusing-pusing Giant...
Kami terpaksa ke kaunter bayaran...

Dah bayar...umi letakkan Iman dalam car seat yg berada dalam troli tu...
Punyalah suka dia....


Budak baru lepas mengamuk....


Mekacih umi...
Saya cukup puas hati...ok....

Akhirnya kerana terlalu letih, Iman tertidur di dalam kereta...
Kami sampai ke Segamat tepat jam 3 petang.....

SMART INTELLIGENT TOYS

Salam siaran semua...

Nak share dgn pembaca Kerikilkehidupan...

Kalau ada sesiapa yang berminat bolehlah berkunjung ke smart.intelligent toys.blogspot.com...

Saya pun baru dapat oder ni pada hari Rabu yg lepas...
Cukup puas hati dgn barang2 nya...
Dan yg paling penting...
Iman sgt suka terutama dgn roll and pound....
yg lain dia belum mahir lagi....

Terima kasih Siti Nurul Huda.....
Saya sangat senang berurusan dengan anda...
  
Ini antara barang mainan yang saya beli.... 


Work Bench Mira...
RM50


Beads and lace....
RM25


Roll and Pound
RM30


Apple and worm
RM10


Ini anak dara kedua saya...Mira...
Dia ni sukalah sangat bertukang...
So bila dia dapat work bench ni tersangatlah happynya....



Ni gambar saya snap sewaktu dia sedang leka bertukang dgn mainan di sekolahnya...
Huhu...ni lelaki ke perempuan nih....
Tudung dah hilang...panas katanya.....

So kalau ada yang berminat...
Selamat membeli.....

Wednesday, April 6, 2011

LANGKAH DEMI LANGKAH....



Gambar terlalu kecil...save dari fb...tak blh nak connect blootooth dari hp...
windows baru...cable hp rosak kena banjir...huhu..nak tgk gmbar besar kat fb yer..
itupun reload guna hp...

Alhamdulillah...syukur yang tak terhingga umi panjatkan....

Gambar ini diambil sewaktu sesi fisioterapi petang semalam....

Sebenarnya dah banyak kali terapist Iman, Azrin... nak guna roletter ni...but masalah tangan Iman yang agak bengkok dan stiff menyukarkan dia untuk memegang palang...
Jadi terapi berjalan menggunakan roletter tu terpaksa diberhentikan buat seketika...

Namun semalam dengan bantuan empat orang pelajar praktikal KLMU, 
Iman dapat menjalani terapi berjalan itu dgn baik...Setelah membuat streching...dan terapi booster....

Alhamdulillah walaupun agak mengantuk, waktu terapi time tido.....
Iman mampu memberikan kerjasama yang baik...
Mungkin melihatkan ramai kakak-kakak dari KLMU yg ceria dan pandai mengagah Iman membuatkan dia seronok...yerlah 5 orang entertaine sorang patient..
.hurmmm...anak teruna saya pun bukan main seronok no....

Umi pun agak teruja melihatkan kesungguhan Iman...
Pada mulanya dia agak takut-takut untuk melangkah...
Namun setelah sokongan dan kata-kata semangat diberi...
Iman nampak lebih yakin...

Sewaktu melihat langkahan kecilnya...
Ada  rasa sayu bertamu di danau hati umi...
Berbaur dengan rasa gembira dan penuh syukur....

Langkahannya kecil-kecil...
Umi tahu bukan senang untuk Iman melakukan itu...
Kakinya berat dan dia seolah-olah menyeret beban yang berat...
Tapi Iman cuba sehabis boleh...
Akhirnya...Dia melangkah setapak demi setapak...
Dan yg suprise Iman menolak sendiri roletter tu dgn tgnnya...
Kak Rin hanya support bahagian pinggang...

Subhanallah...
Tak terucap kegembiraan umi...
Kakak-kakak praktikal tu bersorak gembira....
Macam menang lumba lari pulak....

Tahniah nak...
Umi bangga denganmu...
Sampai mengalir air mata kegembiraan....

Terima kasih Ya Allah..
.Kau berikan kekuatan buat anak ini...
Semangatnya menyedarkan umi...
 InsyaAllah dgn usaha yang lebih...
Kejayaan pasti datang....

Haslinya...umi berkira-kira nak beli roletter tu...
Mulanya umi nak beli Push Walker...
Tetapi setelah meminta pandangan terapist Iman...
katanya tak sesuai sebab Iman tinggi...
Tgh tunggu qoutation dari jabatan Rehabilitasi....

Harap sangat umi mampu....

Ameenn....

Permudahkanlah perjalanan kami ya Allah....

Saturday, April 2, 2011

BAHAGIA...DAN MEMBAHAGIAKAN....



Detik Bahagia Kami.....



Bahagia bila anak ini terus sihat dan tertawa riang ....



Merekalah KEBAHAGIAAN saya.....


Salam siaran semua...
semoga pembaca setia Kerikilkehidupan sentiasa dalam lindungan Allah sentiasa...
Terima kasih kerna sudi singgah di dunia kecil saya....

"JADILAH ORANG YANG BAHAGIA DAN MEMBAHAGIAKAN..." Memetik kata-kata Prof. Dr. Muhaya...Dalam program Dari Mata Ke Hati...sangat2 terkesan di jiwa saya....

Namun ada juga kata-kata tentang BAHAGIA yang saya tak boleh lupakan sehingga kini...Dari seseorang yang dulunya begitu dekat di hati saya....

"Selama lapan tahun saya hidup dengan awak....saya tidak pernah bahagia....."

Sungguh...saya tidak mampu mengenang saat ayat itu dilafazkan...air mata pasti bergenang...Oh...kenangan...berlalulah pergi...biarlah kenangan pahit itu ditelan masa dan saya tak mahu mengenangnya lagi....

Berbalik kepada persoalan bahagia tadi...

Jika ditanya kepada ramai orang...apa impian mereka dalam kehidupan...pasti ramai yang menjawab, mereka ingin mencari kebahagiaan...Begitu jugalah dengan saya...Namun bahagia yang bagaimana...terpulanglah kepada impian masing-masing...ada yang ingin bahagia dengan mempunyai harta yang banyak...menjadi CEO di syarikat ternama...ada juga yang ingin bahagia dengan punya isteri yang cantik dan bergaya...Terasa bangga bila berjalan di sampingnya...bukan isteri yang gemuk...berpakaian bak hantu bungkus...ada juga ingin bahagia dengan anak yang ramai...cucu cicit yang riuh rendah dan sihat-sihat belaka...

Tapi bagi saya...cukuplah saya bahagia dengan anak-anak yang sentiasa ada di hati saya...anak-anak yang menghadiahkan senyuman tatkala saya keletihan...anak-anak yang mengerti duka lara di hati saya...Biarlah kami tidak kaya...kerna bagi saya kekayaan itu belum tentu menjamin bahagia...Saya ingin melalui kehidupan harian saya dengan seribu kebahagiaan...Biarlah beribu ujian yang datang...dengan hati yang bahagia saya yakin ujian demi ujian, itu pasti berlalu jua....

JADILAH ORANG YANG BAHAGIA DAN MEMBAHAGIAKAN....

Ye...seboleh mungkin saya mahu membahagiakan anak-anak saya...saya mahu mengisi lompang-lompang kosong di hati mereka...saya mahu mereka tidak merasa kurang apa-apa...Mereka selesa menjalani kehidupan seharian mereka...dan yang paling penting saya mahu didik mereka dengan ilmu di dada, agar mereka bukan sahaja berakhlak mulia tetapi juga menjadi insan berguna di dunia dan akhirat...Tanyalah kepada ibu-ibu...pasti itulah harapan mereka...

Apa lagi yg membahagiakan...bila anak yang dilahirkan membesar sihat di depan mata....Biarlah tidak sempurna...biarlah mempunyai seribu ketidakupayaan...Namun saya pasti dengan janji Allah bahawa pasti ada bahagia yang menanti di sana...Aminnn....

Teringat pesanan seorang sahabat yang sentiasa bersama-sama saya...dialah saksi perjuangan saya...Dialah saksi penderitaan saya...dan dia jugalah kekuatan saya....Tak jemu-jemu meniupkan semnagat tatkala saya rebah...agar saya bangkit dan berjuang....demi anak-anak saya...

" Hidup kita ini adalah pinjaman sahaja...segala kepedihan dan kesengsaraan yang dilalui hanyalah bersifat sementara...semuanya tidak akan kekal...Yang kekal hanyalah kehidupan kita di akhirat sana...Anggaplah apa yang berlaku hanyalah watak-watak dan adegan-adegan sampingan sahaja di pentas dunia ini...yang paling penting...lengkapkan diri...agar kita punya bekalan yang cukup untuk hidup BAHAGIA di SANA...."

Doa saya...agar BAHAGIA itu milik kita selamanya...Ameen.....

Semoga ANDA yang membaca juga berbahagia.....Terima kasih.....