Followers

Wednesday, December 29, 2010

Mata Kak Long....umi risau....

Salam siaran....
Ini cerita yg berlaku pada hari selasa yg lepas....
Umi dan Kak Long ke Hospital Muar kerana kak Long ada checkup RA dgn pakar opthomology di sana....

Seawal 7 pagi umi dan Kak Long telah keluar rumah menuju ke Bus Stand Segamat....Inilah kali pertama umi tak de driver...Cik Mi ada hal...Mulanya umi rasa mcm berani nak drive sendiri ke Muar...Tapi stlh malamnya umi tak ckp tidur...Iman menangis tak berenti sampaila jam 3 pg...umi mengubah fikiran...Ditambah lagi mengenangkan jalan Segamat Tangkak Muar yg mencabar tu...hehe...jadi umi buat keputusan pergi Ke Hospital Muar dgn naik bas jer...Gamble sungguh....

Umi intai ekspres ke Muar tak der...yg ada bas sangkut2...Seawal 730 kami dah berada dalam bas...sampai di Muar jam dah pukul 10...punyala lama...tobat tak naik bas dah....



Teruja di dalam bas....

Ambik cab dan kami tergesa-gesa ke klinik pakar mata sebab oppoimen kak long pukul 10...tapi umi agak hairan patient tak der...eeh salah tarikh ker...belek kad oppoimen...betul...Bertanya di kaunter...Rupanya doktor ada operation...

Duduk skjap jer nama kak long dah dpanggil....Ujian rutin yg kak long jalani dilakukan...Umi pulak yg berdebar-debar...harap sgt ada keajaiban...Hasil ujian RA kak long...power mata kanan 800, sblum ni 700...mata kiri 400 sblum ni 500...dan penerangan optometris merisaukan umi....Jika mata Kak Long msh tiada improvement walaupun stlh terapi patching dilakukan, mata kanan Kak Long akan kekal rabun teruk begitu....dia hanya menggunakan satu mata...dan jika apa-apa berlaku pada mata kirinya...Kak Long boleh blind...Ya Allah berdegup kencang jantung umi....Namun apa daya umi...umi dah berusaha melakukan patching pada matanya kanannya sekerap mungkin....Permata Hijrah pun sudah umi gunakan...tetapi belum membuahkan hasil....Jalannya satu, patching kena dilakukan lebih kerap dan lama...2 jam sehari...

Umi kuatkan hati...Ya Allah bantulah hambamu ini....
Ujian demi ujian yg datang...bisa membuat hati ini pecah....



Harap sangat mata kak long baik2 sajer...



Dari kecik suka posing.....


Merenung masa depan yang belum pasti...



Terapi patching.....

Pukul 11.30 stlh mengambil oppoimen...kami bergerak pulang...Ambik cab depan hospital...Mujurlah cab masuk sampai ke lobi klinik Pakar...Cukup mudah...Alhamdulillah...

Sementara menunggu bas pulang...umi dan kak long menikmati makan tengahari di kedai makan di pinggir Sungai Muar....Kak Long begitu teruja...Dalam hati berbisik...Sian anak umi...

Pukul 3 petang kami sampai ke Bandar Segamat...Umi terus ke kedai spek mata menempah spek mata baru Kak Long...Harap ianya smpat siap hari Ahad nanti...sebab kanta matanya...Kanta khas perlu dtempah seminggu....

Dalam hati berbisik...Kuatkan Hatiku Ya Allah...
Motto kak Insan Kerdil kusemat kuat di dalam hati....

Ketentuan Allah Adalah Rahsia Allah....

Aku yakin dgn Rahsianya...Moga ada yg indah2 menanti....Aminnn.....

Sunday, December 26, 2010

Kisah sedih Setahun Yang Lalu.....

Bangun pagi ni...hati umi terasa sayu benar...
Tiba-tiba teringat kenangan setahun yg lalu...hujung Disember 2009...

Umi baru sajer mendaftarkan diri ke sekolah baru...SK Seri Jaya Muar...
Permohonan umi untuk ke Segamat tak dapat...umi kena melapor diri ke sekolah ini dahulu....
Setiap hari umi berulang dari Segamat melaui jalan Tekam dan Pogoh...mengangkut barang2 keperluan untuk memasuki kuarters baru...Perjalanannya hampir memakan masa sejam...



Rumah baru umi di Seri Jaya....
Dilatari banjaran Gunung Ledang...

Tak tergambar perasaan umi tika itu...sedih sangat...Umi tinggalkan rumah yg umi beli di Bandar Seri Putra...dan skrg umi memasuki rumah di satu daerah yg terlalu asing buat umi.....
Kesunyian benar-benar mencengkam perasaan umi tika itu....
Namun umi kena kuat...Ini pilihan yg terpaksa umi terima...
Pendek kata umi melarikan diri dari masalah yg membelit perasaan....
Kerna tika ini umi masih bergelar isteri orang....

Yang umi fikirkan hanya Kak Long...sebab Tahun 2010...Tahun pertama kak Long memasuki darjah 1....
Di sekolah baru yg jauh di pendalaman...sedangkan umi mendaftarkan Kak Long di SK BSP, Bangi...
Sehari seblum sek bermula...Itulah malam pertama kami tidur di Kuarters baru...
Hanya umi dan Kak Long...kerna Iman dan Mira di dalam jagaan nenek...
Umi tak sanggup bawa Iman ke Seri Jaya kerana kemudahan hospital yg terlalu jauh...

Dan yg paling menyedihkan umi...Kami berdua tidur bergelap kerana TNB Muar blm memasang eletrik...walaupun dah berulangkali umi menelefon minta dipasang...
Alasan mereka jauh...staf ramai yg bercuti...Padahal permohonan umi dah buat 2 mggu awal...

Hati keibuan umi tersentuh tatkala Kak Long mengenakan uniform persekolahannya buat kali pertama di dalam gelap...hanya bertemankan api lilin...
Sungguh...ianya benar-benar meruntun hati umi.....
Mujrlah hari pertama di sekolahnya...umi sentiasa ada...kerna umi juga mengajar di situ...
Jadi tidaklah Kak Long berasa keseorangan....



Kak Long di kelas pertamanya 1 Mutiara SK Felda Seri Jaya...

Dan hari ini....
Umi bersyukur sangat...
Umi dah semakin tenang...
Umi dah semakin kuat menghadapi kehidupan yg penuh berliku ini....

Dan yang paling penting anak-anak umi disisi...
Kalau boleh hari pertama persekolahan 2011 ini...
Biarlah Kak Long dan Mira ceria...
seronok untuk ke sekolah...
Umi tak nak sedih2 lagi.....

Wassalam....

Friday, December 24, 2010

Sungguh...Umi serba salah....

Salam bersiaran...
Masa sebok telah sampai...sekolah bakal bermula seminngu lagi dan bg guru ianya telah pun bermula...meeting pengurusan, persiapan kelas, orientasi dan transisi....

Oppp..kembali kepada tajuk en3.....

Sungguh umi benar-benar serba salah...tak tahu apa yg nak dikatakan...hendak menolak takut pula mereka berasa hati...hendak menerima bimbang dikata meminta-minta....

Sbnrnya perasaan ini dah lama wujud bila melibatkan pemberian wang oleh org yg tidak dikenali dgn secara tiba-tiba kepada Iman...sungguh kami tidak meminta....



adakah wajah mulus ini menagih simpati.....


Kejadian 1 :
Ianya berlaku semalam, di restoran Hentian Bas Muar...kami tiba di Muar dalam pukul 10.00 pagi...perut yg blm bersarapan minta diisi...yg makan paling byk umi...hbs dua keping roti canai kosong yg masih panas dgn teh tarik...makan tak ingat...hlg masalah jap...mungkin di sinilah silap umi...umi tak kisah melayan iman di tempat terbuka...bg umi dia sama spt anak-anak lain...umi suapkan roti canai ke mulutnya...umi juga menyudukan teh tarik...dan kerna itu org perasan kelainan iman...mana mungkin anak sbsar itu masih didukung...masih dipegang walau duduk di highchair...mungkin sbb terlalu lapar umi lupa memerhatikan org sekeliling yg melihat iman...Bagi umi...umi tak ksh...apa yg nak dimalukan...Iman anak umi...biarlah dia dgn seribu kelainannya...umi tetap bangga memiliki Iman...Stlh slsai makan dan membayar harga makanan, umi membawa Iman ke kereta...Tak semena-mena dtg seorang wanita meletakkan wang RM10 di dalam genggaman Iman...Umi kaget...

Ehh...kenapa ni....
Tak pe kak...saya ikhlas....
Er...er...tak pe...tak pe...Umi cuba menolak lembut....
Tak pe kak...Akak jaga anak akak elok2 yer...Budak bertuah ni...

Ucapnya sambil mengelus rambut Iman dan terus berlalu pergi...
Umi terkedu....

Kejadian 2 :
Juga melibatkan kedai makan...tapi kejadian ni agak unik...dan umi kadang2 buntu memikirkan kewajarannya...Sungguh....

Kisah ini berlaku bulan Ramadhan tahun lalu...Umi dalam perjalanan ke Segamat bersama ayah dan adik dari Bangi....Kami agak lewat dan merancang untuk berbuka puasa di Rembau...
Entah di mana silapnya adik tersilap keluar di Tol Linggi....Keluar Tol kawasan kampung...Kami dah cuak...Waktu berbuka dah hampir sgt...Kami masih belum berjumpa kdai yg nak disinggah...Sampaila di satu simpang kami terjumpa sebuah kedai makan...adik membelok masuk...Malangnya kedai trsebut telah pun tutup...Yg ada hanyalah tuan punya kedai dan ahli keluarga yg sedang bersiap untuk berbuka...Kami kecewa...Tapi ntah macam mana...Tuan punya kedai ternampak kereta kami yg hendak mengundur keluar...Dilambai-lambai agar kami berhenti...Kami bepandangan sesama sendiri...Akhirnya adik memberhentikan kereta...

Jemput...Jemput masuk...Kedai dah tutup...Tapi waktu berbuka dah tiba ni...
Dah tak sempat nak cari kedai lain...kata tuan punya kedai...

Kami serba salah....

Eh...tak pe...jgn menolak...jom...jom...Ada nasi kerabu special ni....pelawa tuan punya kedai lagi....

Akhirnya...kami terpaksa mengalah...sewaktu turun dari kereta dan memasuki kedai...Kami disambut bagai keluarga...Dan yg mnghairankan Tuan Kedai terus meluru ke arah Iman...Diminta dukung....Umi serba salah...Umi tdk mengenali orang ini...bimbang...

Alah...anak bertuah ni......

Tuah...Tuah....Tuan kedai memanggil-manggil Iman untuk diajak bermain...

Akhirnya Iman sampai ke dalam dukungan tuan punya kedai dan kami dihidangkan dgn nasi kerabu yg cukup enak..secara percuma...
Dan agak aneh kami berbuka puasa di kalangan org2 yg tidak pernah kami kenali dan dilayan dgn ramah sekali...

Tuah Imankah...

Umi musykil......dan hingga ke hari ini umi tidak mampu melupakan peristiwa ini...

Sekian...alamak..pnjg pulak en3 kali ni......

Sunday, December 19, 2010

Kesiannn Dia.....





Dia tidak minta dikasihani...cukuplah dia diterima seadanya....

Tanyalah kepada mana-mana ibu anak istimewa...
Rasanya tiada seorangpun yg suka mendengar perkataan di atas....
Benci...menyampah pun ada.....
Pergilah ke mana-mana majlis...anak kecil kita akan dikerumuni...disoal macam-macam soalan yg dah beratus kali kita jawab....

Sungguh....bukan simpati yg kami pinta...
Cuma berilah sdkit ruang agar kami boleh bernafas....
sdkit ruang agar kami tidak dipandang aneh....

Ada juga yg berkata...
Kalau saya tak sanggup jaga anak macam ni.....

Itu kata-kata bagi yg memandang...tapi kami yg menerimanya....
Lagi berat dugaan perasaan...

Mula2 jiwa terasa lemah...mengapa aku...apa dosaku....

Tetapi kembalilah kita pada pencipta yg satu....
Melalui hidup yg lbh unik dari org biasa...
Mengajar kita sesuatu yg tak mungkin org lain dapat....
Erti ketabahan, kekuatan...yg terbina dgn sndiri....

Kuncinya satu...redhalah dan berlapang dadalah....

Sungguh bila kita redha dgn takdir...
Kita rasa hdp yg dijalani lbh mudah...
Dugaan yg berat dapat diatasi.....
Kerna kita yakin.....

Allah lah tempat kita mengadu...
Dialah segala-galanya bagi kita.....
InsyaAllah jiwa kita akan menjadi tenang........

Friday, December 17, 2010

Yeayyy...Dapat Naik Basikal...


Apa khabar aunty2 semua...

Terima kasih sebab sudi singgah blog umi...
Kali ni Iman pulak nak citer...asyik umi jer citerkan...
Iman pun ada bakat menulis juga tau...

Iman nak citer pasal basikal baru Iman...hehe...Mekacih umi....
Iman suka sgt...satu hari tu umi g bandar jap...Iman ingat umi nak g sekolah...buat kejer...
Tapi tak sangka...umi balik bawak basilal baru buat Iman...
Hehe...agaknya umi kesian kat Iman...tiap-tiap petang Iman nangis nak naik basikal macam kak long dgn kak ngah...Iman tau umi kumpul duit skt2 nak beli basikal tu kan...sayannggg umi...

Jomlah layan gambar Iman naik basikal tau...
Jangan jeles..Iman dah ada driver...namanya kak ngah...
Kak Ngah selalu bawak Iman pusing2 dalam rumah...
umi tak bagi main kat luar...sekarang musim hujan....takut demam...


Taraa....inilah basikal baru Iman...


Iman duk kat belakang jer...jadi boss...hehe...


Ini driver Iman tau...Kak Ngah...dia pun suka bawak Iman jalan-jalan..
Mekacih Kak Ngah...


Ini tempat letak kaki buatan umi...Kaki Iman panjang sgt...


Ni pun umi buat jugak...tmpat menyandar...hehe...kat kedai tak jual tau...


Inilah Iman...suka sgt dok atas basikal ni...hehe....


Babai aunty sumer...
Lain kali Iman citer lagi ek...

Sayannggg aunty sumer tau....

Monday, December 13, 2010

Feel Guilty.....

Salam semua....

Entah mengapa susah benar mata ni mahu lelap...
Cerita Papadom di Astro Prima yg dah lama umi nak lihat tadi benar-benar mengusik jiwa umi.....
Sungguh umi tersentuh dgn garapan cerita itu...
Menyaksikan betapa dalamnya kasih seorang bapa....
dan umi paling suka babak terakhir cerita tu...
Dialog Aflin Shauki yg membuatkan air mata umi bergenang....

" Papa sayang Mia...papa mahu bahagiakan Mia....dan Papa nak Mia tau..
Papa akan sentaiasa ada bila Mia perlukan Papa...."

Maafkan umi anak-anakku...

Dalam hati ada hujan.....


berdosakah umi memisahkan kalian daripada abimu....*sigh*....
sungguh...bukan ini pinta umi....
umi mengharapkan yg indah-indah...
namun Ketentuan Allah adalah Rahsia Allah....
umi pasrah....

Saturday, December 11, 2010

Lagi Satu Hari....


Umi akan merindui anak-anak umi.....

Esok petang....
Anak-anak umi akan pergi lagi untuk kesekian kalinya dari sisi umi...
Bercuti bersama abimu pula...

Umi relakan perpisahan ini...
Umi relakan pemergian anak-anak umi yg tersayang....
Kerna umi tau..
Permata-permata hati umi juga perlukan kasih sayang abimu....
Umi rela bersendirian...
Walaupun ada ketikanya umi seakan-akan mendengar gelak tawa anak-anak umi....
Umi seakan terdengar pergaduhan kecil kak long dan kak ngah...
Dan umi seakan-akan terlihat kelibat anak-anak umi di mana-mana....

Dan pabila umi tersedar...

Sungguh...
Dunia umi sepi tanpa kalian....

Moga mampu kulawan kesedihanku.....

Tuesday, December 7, 2010

Suatu Petang Nan Indah.....




Eeh...Kak Ngah makan apa tu....


Kenapa Kak Ngah tak nak tengok Iman...Iman dah pandai duk sendiri ni....



Alamak nak jatuh pulak...nasib smpat tahan dgn tangan....



Sempat senyum untuk umi walaupun muka nampak takut-takut...



Kena latih banyak kali lagi ni....
Malam-malam suruh kak long dgn kak ngah teman Iman duduk
sambil tgk Astro Oasis...
Iman suka tengok slot Indahnya Iman....

Mira At Work....



Cerita Mira Lagi.....
Kali ini tntg Mira dan hobinya....

Mira ni sedari kecik memang suka benda-benda yg teknikal...
Pantang jumpa pensil ke lidi ke...habis dijoloknya lubang plak...sungguh merbahaya...
Lepas tu dia suka sgt mem"pomen" sesuatu benda...
Dah macam mekanik pulak...
Kalau tayar lori ke keter yg Iman punya...
Dialah yg akan kerjakan...Skjp jer tayar dah tak de...
Dah jadi kuih donat dia main masak-masak....

Meh kita layan gmbar dia kat meja kopi...
Meja ni tmpat dia main sambil sepahkan rumah....



Bekas gula-gula yg diikat getah.....



pantang jumpa getah mesti jd koleksi dia.....



Bila tanya nak buat apa...katanya kapal...



kertas pun habis diikatnya dgn getah.....


Main masak-masak sambil buat kerja.....


Sunday, December 5, 2010

Miraku Sayang.....


Salam bersiaran....

En3 kali ini khas untuk Mira...
Anak kedua umi...
Keletahnya akhir-akhir ini begitu menghiburkan...
Mulutnya begitu petah berbicara...
Walaupun ada ketikanya soalannya tak mampu umi jawab...
Ada bicaranya yang menyentuh rasa...
Tapi itulah Mira...
Dia sedang membesar dan sedang meneroka dunianya....
Sedang cuba mengerti apa yg berlaku di sekelilingnya.....



Bersama Kak Long....ntah apa yg satu tu agaknya....
Masa ni Mira dlm lingkungan 2 tahun...
Jalan-jalan di Mines.



Posing maut....
Suka sangat tengok Tom Tom Bak...
Selalu tanya kat Umi...
" Boleh tak Mira nak nyanyi kat Tom Tom Bak? "



Posing tayang gigi....
Boleh jadi model iklan gigi ni....



Posing tayang kasut raya...
Masa ni umurnya 3 tahun....



Yang paling favourite...suka kacau adik Iman...
Mainan Iman..mainan Mira jugak...



Memang tak suka sgt kalau dipeluk berlebihan....
Bersama kak long yg kadang 'ngam" dan kadang-kadang tak...



Apa pun umi sayang Mira....
Umi harap sangat Mira jadi anak yg berguna dan boleh bantu kak long jaga Iman...

tahun depan Mira akan memasuki Prasekolah...
Dah tak sabar nak sekolah...

Semoga berjaya anakkku...
Terima kasih menjadi penyeri di danau hati umi....

Thursday, December 2, 2010

Semoga Berbahagia....

Salam semua...
Keletihan 2 minggu ini membuatkan mood utk ber'blogging' ke laut...

Pepun biarkan gambar berbicara ek....
Perkahwinan adik ke 3 saya...Linda dan Hafiz pada 27.11.2010..baru-baru ini...
Harapan kami kalian berbahagia....


Iman yg sebok nak tolong umi bungkus gift bag...



Bersanding dulu sblm mak teh...


sebok tgk orang....


Pengantin perempuan...Linda...merangkap mak Teh Iman...
waktu Iman kecik...Mak Teh yg jaga...sampai Iman 8 bulan...
Mekacih Mak Teh...


Mak teh dan 'Pak Teh" baru Iman...


Iman di pangkuan nenek...Umi tkg snap gambar...Malam Akad Nikah...


Kak Ngah ( Mira ) yg terpaksa dimekap Mak Andam slps dia mengamuk sakan...
Miya nak lekap jugak...versi pelat...haha...



Pak Teh dikerumuni anak saudara baru....yg over anak-anak umi...
Kak Long dan Kak Ngah


Sukanya Iman didukung Pak Teh.....


Majlis Persandingan...



Selamat Pengantin Baru dari kami...
Semoga rumahtangga kalian berdua dilimpahi Rahmat Allah
dan kekal hingga ke akhir hayat....
Aminnnn