Followers

Tuesday, November 23, 2010

Andainya umi punya pilihan......


Iman sayang...
Andai umi punya pilihan...
Umi takkan sanggup memberikan ubatan ini setiap hari...
Umi tidak tahu apakah kesan sampingan yg bakal iman perolehi...
Umi hanya berserah...
Sebab umi lagi takut jika ubat ini tidak diberi...
Sawan dan asma mu akan menyerang kembali....

Mujurlah kau mudah nak...
Kau telan je semua ubatan ini tanpa jemu...
Umi tahu Iman nak sembuh kan...
Iman nak sihat..dan boleh main-main kenyit mata dgn umi.....



MDI Sulbutamol yg wajib diambil 2 puff pagi dan malam....
Ubat ini untuk mengawal serangan asma iman...


Asthalin yg diperlukan 4 jam sekali 2 puff, jika asma mu menyerang...
jika belum ok juga ke klinik untuk nabulizer....



Baclofen syrup yg perlu dimakan 3 kali sehari seblm makan untuk melembutkan otot yg kejang...
ubat ini hanya bertahan 2 minggu..



Sodium Valporate iman...ubat sawan..2 kali sehari...



Singulair 4mg...Alhamdulillah semenjak makan ubat ini setiap malam...
asma mu semakin terkawal...
Ubat ni mahal...harganya RM125.00
Nasib umi ada GL..kalau tak umi tak mampu nak beli....

Doa umi hanya satu...
Iman sentiasa sihat dan bebas dari sawan dan asma....

Iman boleh senyum kat umi dan kita main guling2 ek...

Umi sayanggg...Iman......

Sunday, November 21, 2010

Pesan Umi.....

Permata hati umi......

Anak-anakku....
Maafkan umi atas segala yang berlaku...
Maafkan umi membiarkan kalian membesar
Tanpa kasih seorang bapa.....
Sungguh...bukan ini yang umi pinta...
Tapi...umi tidak mampu menolak takdir yang tertulis...

Anak-anakku...
Kini umi tidak mahu menoleh ke belakang lagi...
Umi mahu terus melangkah ke depan...
Terus membesarkan dan mendidik kalian..
Menjadi insan berguna....
Itulah hadiah yang paling berharga buat umi...

Buat Kak Long dan Mira...
Jagalah Iman sebaik mungkin...
Kasihilah dia selayaknya...
Janganlah disisihkan kerana ketidakupayaannya...
Kerna pada kalian umi berharap...
Andai umi menutup mata kelak...

Dan...Umi yakin..
Kak Long mampu menjaga adik-adik sebaiknya....

Salam sayang...
Dari umi buat permata hatiku.....



Friday, November 19, 2010

Andai Umi Bisa Menggantikan Tempatmu.....

iman dan kak long yg sama-sama kena patching....

Salam semua...
Kembali bersiaran setelah menghadapi beberapa kesulitan baru-baru ini....
Maaf kepada yg datang berziarah...andai blog ini tidak dapat dipaparkan....
Moga selepas ini tiada lagi anasir jahat yg datang mengganggu....

Back to the tittle of en3....

19.11.2010...Jumaat...

Setelah sekian lama tidak menjalani ujian mata...hari ni...umi, iman dan cik mie as a driver...seawal 7.00 pagi dah bergerak ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar....

Sampai kat Muar lebih kurang kul 9.00 pagi...jalan jammed..banyak lori....
Umi terkejut...ramainya orang...dan umi dapat nombor yg ke 129...

Pukul 10.30, Iman dipanggil untuk ujian RA..ubat untuk membesarkan anak mata dititiskan...
Bermulalah episod Iman mengamuk sakan....Rehat setgh jam...kul 11.00 masuk balik untuk titis ubat yg kedua...Inilah antara prosedur checkup mata yg memenatkan....dan untuk anak istimewa seperti Iman..menunggu lama di dalam ruangan yg sempit bukanlah satu perkara yg mudah...

Dia mula gelisah dan mengamuk...terpaksalah umi mendukungnya sambil berjalan....

Pukul 11.00pagi... sekali lagi Iman ipanggil masuk...kali ni dia langsung tak nak duduk...mungkin tau agaknya matanya akan dititiskan ubat...Terpaksalah umi memujuk dgn membuka video di handphone...ubat mata dititiskan lagi...maka sekali lagi berhamburanlah raungannnya....

Hati umi dipagut sayu...siannya anak umi.....

Selesai ujian RA..iman dikehendaki berjumpa doktor...Jam dah menunjukkan pukul 12.00 tengahari..Perut sudah berbunyi....Iman pulak sudah tak makan pujuk...meraung sekuat hati...susu juga ditolaknya...Habis bahu umi digigit dan ditumbuknya...Geram dan marah...

Umi tahu dia sakit dan mengantuk..sebab seawal 6 pagi dia sudah bgn....Puaslah umi memujuknya...namun raungannya susah nak berhenti...Ya Allah...Siannya kau nak...Apa daya umi...dalam sendu Iman terlena dalam dukungan.....

12.30 tengahari...barulah nama Iman dipanggil...Lena anak itu terpaksa dikejutkan...doktor nak tengok saraf mata Iman..dan prosedur inilah yg meluluhkan hati umi...Badan Iman dibalut dgn selimut, kepala Iman dipegang dgn kuat agar tidak bergerak...dan yg paling memilukan, kelopak matanya terpaksa disengkang dgn sejenis klip besi...Saat inilah raungannya benar-benar kuat...Umi yg memeluk erat tubuhnya tak sanggup melihat kesakitan yg dihadapi...menitis jua air mata ini...Andainya umi bisa menggantikan tempatmu nak...umi rela...Umi tidak sanggup melihat kau melalui kesakitan ini lagi....

Dan keputusannya...saraf mata Iman berkembang dgn baik...power mata kanan dan kirinya juga tidak bertambah...250...sama dgn ujian yg terdahulu...Umi mampu menarik nafas lega...Berita itu sudah cukup menggembirakan hati umi....

Iman akan jumpa lagi doktor mata itu pada bulan 7 tahun hadapan...dan kesakitan itu akan datang lagi....




Friday, November 12, 2010

Umi Pasrah Menerima Ketentuan Ini....

10.11.2010..Rabu...

Sedari malam umi tidak mampu melelapkan mata...bimbang dgn kemungkinan yg belum pasti...Umi cuba halau perkara buruk itu jauh-jauh...Walaupun itulah berita yg dikhabarkan oleh Pkar ENT Muar tempohari...Telinga kanan Iman tidak berfungsi dgn baik...dan Iman perlu direfer ke Hospital Batu Pahat utk menjalani ujian BSER.( nama penuhnya umi tidak tau ) kerna alat di Hospital Muar rosak...

Pukul 7.00 pagi ...Umi bergegas ke sekolah...Umi perlu punchcard terlebih dahulu memandangkan umi sdh kehabisan cuti...Nasiblah GB memahami...7.15 umi bertolak dari Segamat ke Batu Pahat dgn ditemani Cik Mie dan nenek...

Pukul 9.40, umi sampai ke Hospital Batu Pahat..akak canggung kerana umi tidak pernah ke sini..Mujurlah umi sudah menelefon dan bertanyakan pelan ke Jabatan Audiologi....


Klinik Pakar ENT Batu Pahat

Setelah mendaftar..Iman dipanggil masuk untuk diberikan ubat tidur sblm ujian BSER itu dijalankan...Harap2 berhasil sebab Iman ni payah nak tidur kalau tidak berbuai....

muka moyok...mengamuk sebab nak lawan mengantuk...



Mata dah lali......

Akhirnya setelah puas mengamuk...dan umi cuba memujuk dgn membawa Iman berjalan-jalan di kawasan Hospital...Iman pun tertidur...Lena sungguh dia masa ni...Cuma ujian itu tak dapat dijalankan terus sebab ada pasangan kembar yg sdg menjalani ujian tersebut...Umi berdoa byk2..jgnlah iman sedar..kesian tgk dia melawan rasa mengantuk....




Akhirnya terlena jua...syahdu sungguh lihat wajah ini...sian anak umi....

Tepat jam 12.40..barulah Iman dipanggil masuk...Cuak juga umi sewaktu ujian dijalankan..Iman tersedar...mujurlah dia lena kembali...Sayu sungguh tgk wajah dia masa ni...ada 6 wayar yg berselirat di kepalanya...di monitor tertera pergerakan saraf otak iman dan saraf pendengarannya yg umi langsng tak faham...

Setelah selesai ujian...dr menerangkan graf gelombang otak Iman yg tertera di monitor dan saat inilah umi benar-benar diuji...menahan perasaan yg seakan mahu pecah...

Maka...benarlah dugaan Hospital Muar..setelah 3 siri ujian yg dilakukan sblm ini...Telinga kanan Iman mengalami kerosakan yg agak teruk...50%...telinga kiri yg umi rasakan tidak bermasalah juga rosak sbyk 30%...

Air mata bergenang...dalam samar-samar lampu bilik umi mengesat air mata yg menitis...Ya Allah kuatkan hatiku ya Allah...luluhnya hati ibuku...Anakku ini mempunyai masalah pendengaran...Redhakanlah aku dgn laluan takdir yg sudah tertulis ini...walaupun pahit....

Dan...di saat bersalaman dgn doktor utk melahirkan rasa terima kasih...terdetik utk bertanyakan nama doktor muda itu...Nama saya Rosnani..ucap doktor itu...Tepana seketika...

Mmmm..saya juga Rosnani...

Kami tertawa bersama...tak sangka nama kami serupa...



Keletihan setelah ujian...namun masih tersenyum kepada peminat cilik....


Seterusnya umi dan nenek bergegas ke hospital Muar untuk menghantar kptsan ujian tersebut...sbb oppoimen Iman di hospital Muar kul 330 petang....



Keputusan ujian...medical term yg umi tak faham....

Hasil perbincangan dgn pakar audiologi...Iman dinasihatkan memakai alat pendengaran...dan itulah yg sdg umi usahakan skrg....

Sunday, November 7, 2010

Biarkan Luncai Terjun Bersama Labu-labunya....

Umi tak pernah menyesal melahirkanmu....


Biarkan apa orang berkata...umi tidak peduli...
Impian umi hanya satu...Membesarkan kalian menjadi insan berguna...


Menyelusuri blog teman-teman, blog jiey dan blog bicara ibu aisya...membuatkan umi terpanggil untuk mencoret entry ini....

Derita rasa itu sama...rasa pedihnya itu sama..Walaupun dugaan yg dilalui itu berlainan coraknya...tetapi sakitnya, pedihnya dan lukanya tetap sama...dalam dan menikam....

Dulu umi juga seperti itu...memendam rasa...benci berjumpa saudara mara...
Ungkapan kasihan....kenan...badi...tak pandai jaga baby masa mengandung....semuanya umi telan sendirian....

Umi malas melayan mulut2 seperti itu...biarlah mereka berkata-kata...Telinga umi dan tebal...hati umi dah keras...

Kini..setelah bergelar ibu tunggal...lagi hebat kata-kata yg diterima...

" Kesian..dahlah anak cacat...janda pulak tu...."

" Iman tu bapak dia tak nak...sebab tulah maknya diceraikan..."

Berdesing telinga umi...tidak terfikirkah mereka betapa remuknya hati yg mendengar...

Melihat tak sama dengan merasai...dengan yg melalui...

Dan kerana itulah umi keberatan bila mak mengajak umi mengahdiri kenduri kendara...bukan sikit yg memerhati...bukan sedikit yg menghampiri dgn soalan pelik....

Tapi itulah manusia kan...rasa ingin tahu yg tinggi....

Bagi umi...biarlah mereka enak berkata-kata...Umi tak perlukan kata-kata itu untuk terus menongkah arus kehidupan...Umi tak perlukan kata-kata itu untuk umi menyuap makanan ke mulut anak-anak umi...

Yang umi perlukan adalah kekuatan...semangat juang...dan yg paling penting redha Allah untuk umi terus mencari keberkatan untuk membesarkan anak-anak umi....

Biarlah mereka...Biarlah si luncai terjun bersama labu-labunya.....


Wednesday, November 3, 2010

Setelah 3 tahun....


kek besday yg simple....


teruja melihat api lilin...


belum pandai nak tiup...


seronok dgr org nyanyi lagu happy besday...


potong kek sambil dibantu oleh nenek...

Selamat hari lahir iman...
Sesungguhnya umi sayang kamu...
Dan kakak-kakakmu...
yang lain...

Dalam kesyahduan...
Setitis air mata gembira mengalir...
Dah besar anak umi...
Dan umi tak sangka...

Umi mampu membesarkanmu...
sendirian....

Terima kasih Allah...

Di atas segala rahmatMu...

Ketentuan Allah adalah rahsia Allah...