Followers

Saturday, May 22, 2010

IMAN DAN KOLAM AIR PANAS


Alhamdulillah...

Dalam kesebokan mengejar waktu...berulang setiap minggu, kadangkala setiap hari dari Bukit Kepong ke Segamat...
Umi masih sempat membawa Iman ke kolam air panas...Niat umi hanya satu...semoga terapi hydro ini mampu memulihkan ketegangan sarafmu...
Kadangkala umi hairan..mambawamu berendam lama di dalam kolam ini yang airnya lebih panas dari air suam...umi kagum melihat ketabahanmu...kau seakan berada di dalam air sejuk...tidk menangis mahupun merengek sedikit pun...malahan kau seronok menimba air...dan berbuihlah mulutmu menyebut...air...air...
Umi pulak kadangkala tidak betah bertahan lama, panas air kolam itu menyengat punggung dan membuatkan badan berpeluh...dan akhirnya umi bergilir-gilir merendammu bersama mok de...
Buat masa ini, hanya ini yang umi mampu...InsyaAllah akan ada jalan untuk kita kembali bersatu...

Thursday, May 20, 2010

Touching Moment


Warisan


Disini lahirnya sebuah cinta

Yang murni abadi sejati

Disini tersemai cita cita

Bercambah menjadi warisan


( korus )

Andai ku terbuang tak diterima

Andai aku disingkirkan


Kemana harusku bawakan

Kemana harusku semaikan cinta ini


Betapa

Dibumi ini ku melangkah

Keutara selatan timur dan barat

Ku jejaki


AkuBukanlah seorang perwira

Gagah menjunjung senjata


Namun hati rela berjuang

Walau dengan cara sendiri

Demi cinta ini


( ulang korus )


Ku ingin kotakan seribu janji

Sepanjang kedewasaan ini

Ku ingin sampaikan pesanan

Aku lah penyambung warisan

HATI YANG KAU SAKITI

Lirik Lagu Hati Yang Kau Sakiti - Rossa
Jangan pernah katakan
bahwa
cintamu hanya untukku
karna kini kau telah membaginya
* maafkan
bila memang kini harus kutinggalkan dirimu
karna hatiku selalu kau lukai
** tak ada lagi yang bisa ku lakukan
tanpamu ku hanya bisa mengatakan apa yang ku rasa
reff:ku menangis
membayangkan betapa kejamnya
dirimu atas diriku
kau duakan cinta ini
kau pergi bersamanya
ku menangis
melepaskan kepergian dirimu dari sisi hidup
kuharus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti
repeat *, **repeat
reffku menangis
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

Monday, May 10, 2010

Hati Seorang Ibu...

Salam semua...bertemu kembali...

Semalam untuk kali kedua aku membawa Iman ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar Johor...Hospital yng jauh berbeza dari Serdang..

Oppoimen Iman kul 11, tapi kul 10.30 aku dah terpacak di kaunter pendaftaran...bkn apa anak dapat nombor satu...rupa-rupanya itu tak perlu...Iman sorang je yang oppoimen kul 11, emm...so special...

Tepat kul 11 nama Iman dipanggil, untuk ditimbang...berat badannya baru 8.5kg...sgt ringan...kesihatannya merosot 3 minggu akhir ni, bermula dengan demam panas, demam campak...dan minggu lepas..lelah...Sekarang pun keadaannya...masih batuk-batuk...kahak masih memenuhi paru-paru kanannya...

Hampir 3 jam..masalah Iman dikupas...sebagai new case di hospital Muar, aku faham...doktor mahu gambaran yang jelas tentang kedaan Iman...hampir sejam disoal selidik...ujian fizikal dijalankan...Iman tak banyak berubah...yer dia terlalu jauh ketinggalan...

Setelah hampir dua jam, agak sukar untuk Iman memberi kerjasama...Iman tak mahu dipegang...dia sebok untuk mencapai segala macam barang...bahkan aku terpaksa memberikannya susu untuk menjawab solan doktor...

Sesi ketiga...aku dan Iman dibawa berjumpa ketua jabatan pakar kanak-kanak..Dr Tam...manis orangnya..soalan pertama darinya...Puan tau apa yang dimaksudkan dengan pachygyria...itulah perkataan yang menjelaskan keadaan sebenar otak iman...aku pernah bertanya dr di Hospital Serdang...setelah MRI brain Iman mengatakan iman mempunyai masalah itu...dr mengatakan Iman dilahirkan dengan kekurangan jaringan sel otak...aku mengatakan aku pernah dengar dan search di Internet...tapi kebanyakan artikel berkenaan pachygyria dalam bahasa Inggeris dan banyak medical term yang aku tak faham...

Dr. Tam membuka sebuah buku yang tebal...terpampangla di mataku...gambar rentasan otak pachygyria...Inilah gambaran otak anak puan...otak manusia biasanya berketak-ketak dan bergelombang...tetapi otak penghidap pachygyria...licin bak bola...kecederaan yang berlaku pada otak Iman serius...tiada apa yang boleh membantunya...kerana itulah kejadian asalnya...dalam bahasa mudahnya...Iman akan kekal cacat seumur hidup hatta untuk berjalan pun agak mustahil baginya...Iman juga mengalami kloness yang teruk...Kedua kakinya bergetar tanpa disedari...itu masalah utama untuk dia berjalan...kakinya tak kuat disebabkan kloness tersebut...Bagaikan dihempap batu besar...perasaanku ibu ini hancur...harapan yang disandarkan berkecai...kuelus rambut iman perlahan, Iman leka bermain kertas...air mataku bergenang...

Perasaan keibuan ini tak dapat kubohongi...Kuatkan hatiku Ya Allah...dan dr menyambung kembali...

Puan kena banyak sabar dan berdoa...penghidap pachygyria mungkin di satu tahap...otaknya akan berhenti membesar dan mengecut...apa yang kebolehan aak puan ada sekarang akan lenyap satu persatu, bahasa mudahnya Iman paralyse...

Ya allah...macam bom jangka yang tak tau bila akan meletup...begitula keadaan Iman...

Tiada kata yang dapat kuluahkan...aku bungkam...tanpa sedar air mata ini menitis laju...aku tak sanggup melalui detik itu...

Kukuatkan hati...Dr juga manusia...itu semua hanya prognosis...yang menentukan Allah jua...

Teringat kata-kata Jiey..Dia akan lorongkan jalan buat Iman, mudahkan segalanya...Dia yang menentukan..Moga rahmatNya terus kekal dan ada keajaiban yang menanti...

Dalam hati...Tabahlah dan pasrahlah...



Monday, May 3, 2010

Iman...cepatlah sembuh.....


Iman anakku...


Tiada rasa dan bicara yang umi dapat ungkapkan...

Hanya linangan air mata yang mampu menceritakan deritanya perasaan...


Umi tertekan...jiwa umi kacau...

Tatkala mendengar kesakitan itu membaluti tubuhmu nak...

Demam panasmu tak mahu pergi...

dan itu cukup merisaukan umi...


Melepaskanmu dalam dakapan nenek...membuatkan umi menjeruk rasa..

Bagaimana nak diluah...

Jahatkah umi melepaskanmu nak...

kejamkah umi meninggalkanmu...


Tapi yakinlah...

semua ini percaturanNya...

Ada hikmah yang menanti...

Umi tak bisa membawamu ke sini nak...

Klinik yg paling dekat pun 40 minit dari sini..

Bagaimana keadaanmu..jika sawanmu menyerang..lelahmu menyesakkan...


Umi tak sanggup melihat detik itu...umi tak sanggup menanggung risiko...

Membawamu ke daerah terpencil ini....


Maafkan umi....


Sabarlah sayang...petang esok umi akan balik ke segamat...

Ke rumah kita...


Umi rela berulang walaupun kadangkala umi kasihankan kak longmu...

Yang keletihan.....


Doakan kita...pastikan bersatu...dan umi bisa memelukmu di dalam lenamu.....