Followers

Tuesday, November 23, 2010

Andainya umi punya pilihan......


Iman sayang...
Andai umi punya pilihan...
Umi takkan sanggup memberikan ubatan ini setiap hari...
Umi tidak tahu apakah kesan sampingan yg bakal iman perolehi...
Umi hanya berserah...
Sebab umi lagi takut jika ubat ini tidak diberi...
Sawan dan asma mu akan menyerang kembali....

Mujurlah kau mudah nak...
Kau telan je semua ubatan ini tanpa jemu...
Umi tahu Iman nak sembuh kan...
Iman nak sihat..dan boleh main-main kenyit mata dgn umi.....



MDI Sulbutamol yg wajib diambil 2 puff pagi dan malam....
Ubat ini untuk mengawal serangan asma iman...


Asthalin yg diperlukan 4 jam sekali 2 puff, jika asma mu menyerang...
jika belum ok juga ke klinik untuk nabulizer....



Baclofen syrup yg perlu dimakan 3 kali sehari seblm makan untuk melembutkan otot yg kejang...
ubat ini hanya bertahan 2 minggu..



Sodium Valporate iman...ubat sawan..2 kali sehari...



Singulair 4mg...Alhamdulillah semenjak makan ubat ini setiap malam...
asma mu semakin terkawal...
Ubat ni mahal...harganya RM125.00
Nasib umi ada GL..kalau tak umi tak mampu nak beli....

Doa umi hanya satu...
Iman sentiasa sihat dan bebas dari sawan dan asma....

Iman boleh senyum kat umi dan kita main guling2 ek...

Umi sayanggg...Iman......

11 comments:

Julaiha Kamarul Baharin said...

Sabar yer kak..Iman sekuat akak berjuang melawan penyakitnya..

ICAZIESYIRA said...

ayesha pun baru je kena asthma. saya beli nebulizer tu kat umah. sebab panic sangat bila dia semput :(

sabar ye kak.. doa dan harapan kita sama :D

Rizziela said...

Semoga Iman sentiasa dalam lindungan ALLAH s.w.t

Bicara hati ibu aisya said...

Kak, aisya pun pakai puff yang sama dengan iman.semoga iman sekuat dan setabah akk.Semoga segalanya dipermudahkan buat kalian.

Anonymous said...

dalam membuat pilihan....saling membezakan adalah matlamat....kekangan...keadaan...

pada ketika keadaan nya begini...hanya begitu lah pilihan yang ada...

di ketika ini saling membezakan adalah matlamat...serta cara...

sabar dan redha memungkinkan hati lebih tenang....

dalam mencari suatu kefahaman...akan melalui erti nya suatu pengorbanan...buat yang tersayang....daripada yang menyayangi...

ketentuan Allah adalah Rahsia Allah...

Wallahu'alam...

Azma said...

Banyak ubat iman kena makan. Moga sawan & asma iman dapat dikawal sepenuhnya suatu hari nanti..

Asz said...

salam kak ..anak saya pon pakai puff flixotide (yg kaler oren tu), asthalin pulak bila hanya bila diperlukan ...

saya ada dgr yg effect ubat2 puff nih akan nmpak bila ubat nih di ambil utk jangka masa yg panjang ... tp selagi doc kata blom boleh off, saya rasa baik akak bg je iman puff tu ... setau saya (doc yg bgtau), flixotide ialah steroid yg berfungsi utk menguatkan muscle/rongga pernafasan ... takot bila kita x bg, anak kita akan dgn perlahan2 akan rasa susah nk bernafas ...

itu hanya pandangan saya yg punya anak yg 'istimewa' .... maaf kalau saya ada tersilap ckp ...

Mawar said...

Salam kak,
sy fhm apa yg akak rasa. Dulu pun kemana2 kami mesti bawa puff utk akram & adham, kena bg setiap 4jam sekali, dr baby sampailah umur 3thn lebih. skrg ni alhamdulillah dh beransur pulih (on demand je)

Min said...

semoga iman membesar sihat dan kuat lepas ni. semoga umi iman kuat dan tabh juga untuk anak2...

Mahadzir bin Ibrahim said...

Jgn lupa baca blog saya http://mahadzirdet.blogspot.com/

Mahadzir bin Ibrahim said...

http://mahadzirdet.blogspot.com/
singgah di blog saya...tentang anak saya juga OKU menghidap sawan dan asma.