Followers

Wednesday, August 19, 2009

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN....


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Semoga Ramadhan yg hadir ini membawa seribu rahmat, membawa seribu ketenangan....menghapuskan segala duka dan membawa sinar bahagia.........

Buat semua...SELAMAT BERPUASA...JALANILAH IBADAH INI DENGAN PENUH RASA KEINSAFAN....

Monday, August 17, 2009

HATI SABARLAH..............

Salam semua.....

Terasa berat benar jari jemari hendak menekan keyboard...ada rasa berat yg bersarang di dada...bergumpal menjadi satu...dan bagaikan empangan pecah yg mahu mengalirkan isinya...begitulah deras air mata ini mengalir......Namun sedih yg bertamu ini tidak mahu pergi, malahan terus merobek-robek hati.....

Apa benar org berkata...dugaan yg datang itu mematangkan kita??? Menguatkan kita???? Apa benar orang berkata...derita yg singgah itu menguatkan jiwa kita??? Mendekatkan kita pada pencipta??? Namun derita dan dugaan yg datang silih berganti, kadangkala membuatkan keimanan kita goyah...kita rebah dan tersungkur...Kita mempersoal...apa dosa aku??? Apa salah aku, diasak dgn dugaan sebegini rupa....

Namun, lewat ketika...kita tersedar...Perjuangan ini masih belum selesai...andai kita tersungkur....ada yg akan turut tersungkur bersama kita...ada yg akan lebih merana dari kita...pandanglah jernih mata anak-anak ini...di situ kekuatan untuk kita terus melangkah...walaupun ada ketikanya...kita seolah2 mahu berhenti...mahu lari dari dugaan yg datang....

Hati memujuk....sabarlah...semua ini aturan yg Maha Pencipta...Pasti derita ini akan ada penghujungnya...akan ada penamatnya...dan semoga ada hikmah yg manis menanti....

Amiiiinnnnnn...

Wednesday, August 12, 2009

KAK LONG DEMAM TERUK

Kak long yang kesejukan...


Tgh demam pun...sempat lg nak posing2....


Kak Long dgn topeng mukanya....

Salam semua...lelah betul minggu ini...hr ni dah 3 hari aku mc..dan dah 6 hari kak long demam...demamnya bermula pada hari jumaat lepas...sewaktu kami nak bertolak ke cameron...ikutkan hati mahu saja aku batalkan niat ke cameron..yelah anak tak sihat, nak g holiday pun tak senang...tapi mengenangkan hotel yg dah ditempah...kami terpaksa jua bergerak ke cameron walau hati berat....

Seblum bertolak, aku meminta abg membawa kak long ke hospital pakar an-nur di Bangi...kak long kena ambik ubat demam, batuk dan selsema dan beberapa tips untuk membawanya bercuti.....Dr menasihatkan kak long tidak didedahkan di tempat yg ramai orang dan sentiasa memakai topeng muka...maklumla musim wabak H1N1 ni memang merisaukan.....

Di Cameron suhu badannya memang tidak menentu, ditambah lagi dgn keadaan cameron yg sejuk memburukkan lagi keadaannya...Hatiku risau...hati mahu segera pulang...dan aku terpaksa kerahkan abg beli ubat punggung sebab mkn ubat cecair demamnya tak mahu turun....

Sampai di Bangi, setelah pulang dari cameron demam kak long belum pulih sepenuhnya....Suhu badannya naik dan turun...makan ubat sejuk...selang 6 jam panas datang balik...dan pada hari Isnin...aku bawak dia ke klinik lagi sekali...Kak long dibekalkan antibiotik...setelah habis antibiotik, demam belum ok..barulah ujian darah akan dibuat....

Dan kemuncaknya malam tadi...Pukul 10, aku nak bawak Iman dan Mira masuk tidur...ingat hari ni aku dah boleh ke sekolah...tgk demam kak long dah beransur pulih...Petang semalam, aku dah bayar yuran lawatan kak long....sebab hari ni sepatutnya kak long mengikuti lawatan tadikanya ke Balai Bomba...tup2 aku terdengar kak long merengek-rengek...dia ni memang manja sikit...kurasa badannya...Ya Allah, panasnya badan dia...Dia nampak macam menggigil menahan kesakitan...Aku segera memasukkan ubat ikut punggung...bimbang sawan...cukuplah Iman sorang yg kena...segera aku call abg yg ada keje kat sunway...abg bergegas pulang...Pukul 12 malam abg sampai...Aku terus membawa kak long ke hospital serdang...bimbang penyakit lain yg datang...abg pulak jaga rumah...sebab Mira dan Iman dah tidur....Aku sengaja mengoffer diri untuk bawak kak Long...sebab aku tau abg dah 3 malam tak ckp tidur...dan untuk menunggu lama di emergency..memang abg tak sanggup....

Sampai kat hospital dah dkt pukul 1230 malam...Ya Allah ramainya org kat bahagian emergency...Ramai yang batuk dan demam..sampai dkt tmpat emergency, pihak hospital pasang khemah....Nak daftar pun kena berbaris panjang...kak long dah bising2 kepalanya pening...aku segera carikan kerusi untuk dia duduk...Dalam hati, kalau aku taula ramai mcm ni, baik aku ke An-Nur...tapi dah sampai...dah lewat malam pulak tu...aku teruskan niat aku...

Setelah daftar...tunggu agak lama jugak, dalam pukul 115 pg..nama kak long dipanggil untuk ambik darah...dua kali jarum ditusuk di lengannya...kak long merengek kecil...sakit katanya...alahai sian anak aku...Dia ni jarang sakit, tapi kalau dah sakit...teruk...

setelah ambik darah, kami diarah ke ruangan menunggu untuk berjumpa dr...Ramainya org...dan hanya satu bilik dibuka...dekat pukul 2 barulah kak long dibawa berjumpa dr...badannya masih panas dan sekali lagi ubat bontot dimasukkan...rupanya ubat bontot yg abg beli kat cameron tu tak ckp dos untuk kak long...dia kena ikt berat badannya....Dr suruh kak long rehat kat katil skjp sampaila suhu badannya menurun....Alamatnya aku kena mc lagi la hari ni...

Pukul 3 pg...kak long dibenarkan pulang...sebab keputusan darahnya ok...tiada jangkitan....keadaan paru-parunya juga ok...Lega rasa hatiku...tapi kalau demam kak long belum kebah sampai jumaat...aku kena bawak dia ke hospital lagi...Mintak2la kak long segera sihat....

Wednesday, August 5, 2009

ALAHAI....RINDUUNYAAAA.......


Aku rindu gelak tawanya....Alamak...air luir meleleh la umi...

Aku rindu keletahnya....alamak..dah senget ni umi....


Aku rindu senyuman manisnya......


Aku rindu renungannya...dan hobinya yg suka berguling atas lantai...

Alhamdulillah...esok dah hari Khamis...Iman akan pulang ke pangkuanku...esok mak mertuaku akan datang ke Bandar Seri Putra kerana pada hari Jumaat, kami sekeluarga akan berangkat ke Cameron Highland...bercuti hujung minggu kat sana...Mesti meriah semua adik beradik suamiku akan turut serta....nanti aku update kemudian ek....

Perkembangan terbaru tentang Iman...Alhamdulillah...Iman ok dengan sesi rawatan yg dijalankan...dan umi berpesan agar kami meneruskan rawatan urut dan lelah Iman tu..maybe...cuti sekolah seminggu nanti, aku akan buat lagi rawatan tu...Moga ada perubahan...Macam kata Tok Busu...Kita hanya berusaha...yang menentukan semuanya adalah Allah.....

Monday, August 3, 2009

RINDU


Aduh... rasa nak berjurai air mata...selama ni baca coretan ibu uwais jer yg terpaksa tinggalkan uwais kat kampung untuk berurut...tak sangka aku pulak akan lalui perkara yg sama... meninggalkan iman di kampung suami adalah perkara di luar rancangan kami...

Hati diserbu rasa kosong dan sunyi...aku rindu senyuman manisnya..aku rindu rengekan manjanya...melihat buainya yg kosong, aku begitu sepi...alahai 3 malam jer..bukan lama pun tapi rasanya macam setahun....

Ahh...kuatlah hati, tabahlah hati..3 hari iman terpaksa kutinggalkan bersama umi dan abah, untuk meneruskan rawatan lelah Iman yg dah semakin teruk dan juga untuk berurut...Hari khamis Iman akan dihantar oleh Umi ke Bangi...Tak sabar menunggu hari itu....

Teringat sewaktu mula-mula membuat keputusan....aku mentah2 menolak bila tok busu yg boleh merawat Iman dgn berurut meminta aku meninggalkan Iman di bawah jagaan Umi...aku tak sanggup, cukuplah sekali iman pernah kutinggalkan di kampung kerana terpaksa berkursus..dia diserang sawan yg teruk...rasa nak putus nyawa bila mak telefon ckp Iman demam panas dan meminta aku segera pulang...Aku takut melaluinya sekali lagi...

Sebenarnya hujung minggu yg lepas, aku pulang ke kampung...kami balik pada malam sabtu...tidur semalam di keratong...rumah mak aku..pagi esoknya kami bergerak ke Pekan kerana ada kenduri kahwin sepupu suamiku...dari pekan kami bergerak ke Kuala Rompin pulang ke rumah mertuaku...Esoknya hari Ahad..nak buat acara putus ubat lelah Mira dan memulakan sesi rawatan buat Iman...dah lama umi usulkan, tapi kesibukan abang membuatkan kami tak de masa nak pulang ke kampung...

Pukul 10 pagi, aku mengikut umi membawa Mira dan Iman ke rumah tok busu...Di situlah Iman dipegang buat pertama kalinya oleh seorang tukang urut..sebenarnya dah lama aku mencari tukang urut kat bangi, tapi belum bertemu..dan untuk pertama kalinya tok busu memberitahu, urat kaki iman tegang..begitu juga tangan kanannya..dan kerna itu, Iman terpaksa di urut...begitu juga rawatan lelahnya perlu dilakukan selama 3 hari berturut2...Aku serba salah, aku mahukan yg terbaik buat Iman tapi dalam masa yg sama..aku sudah kehabisan cuti..yelah 7 hari setahun bukan banyak manapun...tolak jaga iman kat wad...iman demam lagi..

Umi memberikan nasihat..umi sanggp bawa Iman pergi berubat dengan syarat aku rela melepaskan Iman di bawah jagaannya...Ya Allah beratnya hati...tapi untuk menolak permintaan umi aku benar-benar tak sampai hati...bukan apa tak sanggup menyusahkan umi...

Balik berubat..umi meminta pandangan abang..abg dgn hati yg berat terpaksa membenarkan...

" Tak pela sayang...3 hari jer..bukan lama pun...lagi satu kita bukan sengaja...nak berubat..." pujuk abang...

Aku kehabisan kata..kutatap wajah Iman...betul ke tindakan yg umi ambik ni nak???....

Dan akhirnya..pada pukul 5 petang...kami berangkat pulang...Sayu melihat Iman di atas dukungan Umi...dia melihatku dgn pandangan sayu...mungkin hairan..kenapa agaknya dia tak dibawa bersama...nak menangis pun mungkin dia masih tak mengerti...tapi aku ibunya...mata berkaca...menahan tangis yg melebat di dada hati....

Baru jer tadi lepas call umi...lega hati..Umi cakap Iman ok...pg tadi dah berubat lelah...malam ni pulak akan berurut...mintak2la Iman tak apa-apa...Kalaulah cikgu senang nak cuti...mahu setahun aku ambik rasanya....

Dalam hati berbisik...maafkan umi, Iman!!!!! Umi nak Iman cepat sembuh...