Followers

Sunday, July 19, 2009

REKREASI MALAM



Wah..ramainya orang!!! Detikku di dalam hati...

Malam tadi kami bawak anak jalan-jalan di dataran Masjid Putrajaya..Penuh org..siap piknik makan malam lagi..Ada berbagai-bagai aktiviti..Tapi yg byknya parent yg bawak anak-anak..Ada yg main bola, main badminton, main kereta control..Anak-anak yg main basikal..baby yg dlm walker pun ada..Dah tu bukan satu kaum jer ada..berbagai-bagai kaum..termasukla pak-pak arab..

Kak long sampai jer..cptla abi turunkan basikal..bukan main excited lagi dia..Mira pulak bersama basikal keciknya..sekjp je di naik...slbhnya dia suka berlari-lari anak sambil heret basikal..comel sungguh..iman pulak terlentik2 dalam strollernya..tumpang seronok...Sesekali jatuh perasan belas terhadap iman..nalurinya begitu kuat untuk bermain..tetapi dia tak berdaya..hati sering terfikir, andai Iman sihat agaknya..mesti jenuh aku dan abg mengejar dia..Alahai puteraku..sabar yer sayang..Umi dan abi akan sentiasa menunggu hari itu...

Di satu sudut terdapat sekelompok jurugambar sedang merakamkan bagunan Pejabat Perdana Menteri..apatah namanya, aku pun lupa...Barulah abg teringat kamera DSLR nya...aku pulak hp tinggal dalam kereta...emm..tak dpt tangkap gambarla, kalau tak blh tepek dlm blog...

Sebenarnya sewaktu duduk di sg. merab kami selalu dtg ke sini..Masa anis kecik lg, kami sering bawak basikal dia untuk main2 kat sini...Aku pulak duduk kat tepi air pancut tgk abg main kejar2 dgn anak2nya...Tapi sekarang dah jarang..rumah kami dah jauh dgn putrajaya..dulu tak sampai sepuluh minit..sekarang hampir stgh jam...Cepatnya masa berlalu..sekarang aku dah beranak tiga..tempat ni byk meninggalkan kenangan buat aku...

Jam dah pukul sepuluh setengah malam..dah lewat, aku mengajak abg pulang...Kak long dgn Mira merengek minta dtg lagi..tapi abi tak dapat janji sbb esk abi kerja lagi...

Itulah aktiviti kami minggu ni..Tiap2 minggu kalau blh nak bawak anak jalan-jalan...



2 comments:

ita zakaria said...

seronok kan kak melayan kerenah anak2 dihujung minggu. yg pasti anak2 hepi sebab for sure ummi & abi akan bawak gi jalan... anak ita pun pantang diajak jalan, kalau x tunaikan, mau kamok2! bile la dapat lepak kat putrajaya nih, name jer dah dekat dgn putrajaya, tapi lom pernah pegi tmpat nih...

Kerikil Kehidupan said...

jomla ita..best tau...suami akak dia memang sebok keje..so kalau dia cuti..mesti dia ajak anak2 berjalan...tapi kami jarang ke pasaraya..akak tak suka sgt...Biasanya kami ke taman tasik permaisuri, taman tasik titiwangsa...dan ke sg congkak..tapi semenjak org kata sg congkak dah ada gangguan kami dah tak pegi..bimbang pulak bawak anak kecik...