Followers

Saturday, May 16, 2009

3 BULAN


Selama 3 bulan kami meneruskan rawatan di The Tole..dan sepanjang 3 bulan itulah aku berjumpa dgn ramai org dan berbagai kisah kuhimpun..Semua tu menyedarkan aku..i'm not alone..Ramai lagi mereka seperti aku dan abg di luar sana..malahan ada di antara mereka yg lebih menderita..tapi mereka masih mampu mengukir senyum...

Setiap ahad sekitar 130 tengahari kami akan bersiap ke The Tole utk memulakan rawatan akupuntur buat Iman..Harapan kami cuma satu..utk mengurangkan ketidakupayaan Iman..dan yg paling awal..agar Iman dapat menelan dgn mudah...

Dan setiap kali kunjungan, master akan menyambut kami dgn senyum ramah..sambil mulutnya riuh bermain dgn iman..setelah bermain seketika barulah master akan mencucuk kepala iman dgn 4 jarum, setelah itu kami akan beredar ke ruangan menunggu selama satu jam..di situlah kakak-kakak iman, anis dan mira akan bermain sambil menonton tv..

Di bilik itulah aku bertemu dgn kak Nor dari Cheras..yg juga membuat rawatan utk anaknya yg CP..dia menceritakan anaknya lemas waktu dilahirkan..dan dia baru je pulang dari India..suaminya bertugas di sana..Di India dia juga melakukan rawatan akupuntur utk anaknya..tapi caranya lain..tu yg dia cuba di Malaysia pula..Masih kuingat lagi soalannya tentang Iman...

" Anak sakit apa?" soalnya ingin tau..
" Microchephaly.." jwbku ringkas..
" Ooo..tapi dia tak nampak mcm sakit...mukanya nampak mcm budak normal..kalau tak ckp tak tau pun dia sakit...Insyaallah..dia akan sembuh..yg penting kita terus berusaha..."..ujarnya disulami nasihat...

Aku menghela nafas berat..Ya memang Iman nampak normal..dia tidak mengalami kecacatan mental, dr mengesahkan 95% mentalnya normal..dia boleh tersenyum, ketawa dan menangis bila diusik...Tapi dari segi fizikal, perkembangan iman lambat..dia tak mampu menelan dgn baik..duduk, berjalan apatah lagi...Masa aku membuat rawatan akupuntur itu..iman masih belum boleh meniarap dgn baik..dia tak boleh keluarkan tgn kanannya..tgnnya tak kuat..

Kupanjatkan doa..Ya Allah..Sembuhkanlah anakku ini..dan jadikanlah aku org yg redha di atas segala ujianMu ini...

No comments: